Niedziela, 7 lipca 2024

imieniny: Estery, Metodego, Kiry

RSS

Powstanie książką o jastrzębskich obyczajach kulinarnych

10.01.2018 04:47 | 21 komentarzy | kb

Potrawy kulinarne ziemi jastrzębskiej powoli odchodzą w przeszłość wraz z najstarszymi mieszkańcami. Warto nie tylko zapoznać się z nimi, ale spróbować samemu wykonać. Dzięki książce, jaka powstanie na ten temat, każdy będzie mógł przygotować śląskie przysmaki.

Powstanie książką o jastrzębskich obyczajach kulinarnych
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Etnolog Anna Lerch-Wójcik, która na co dzień pracuje w Galerii Historii Miasta, napisze książkę pod tytułemNa beztydziyń i łod świytna - obyczaje kulinarne na ziemi jastrzębskiej”. Ale to jeszcze nie wszystko. Zostanie uruchomiona specjalna strona internetowa poświęcona temu tematowi. Dzięki niej każdy będzie miał niczym nieskrępowany dostęp do przepisów. Odbędzie się też wystawa fotografii śląskich przysmaków oraz promocja książki z degustacją potraw. 

Przedsięwzięcie zostanie zrealizowane w oparciu o środki ze stypendium Prezydenta Miasta Jastrzębie-Zdrój.