Czwartek, 4 lipca 2024

imieniny: Malwiny, Izabeli, Aureliana

RSS

Uczennica "Korfantego" wygrała konkurs gastronomiczny

05.10.2021 07:44 | 8 komentarzy | kb

Zofia Wekwejt, uczennica Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju zwyciężyła w konkursie gastronomicznym zorganizowanym podczas „Śląskiego Święta Karpia”.

Uczennica "Korfantego" wygrała konkurs gastronomiczny
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W sobotę, 25 września, odbyło się Śląskie Święto Karpia zorganizowane przez Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Gminę Pawłowice i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Już od wczesnych godzin porannych można było obserwować zmagania uczniów szkół gastronomicznych walczących w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych.

„Korfantego” reprezentowała Zofia Wekwejt uczennica  klasy 3cTP. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy z udziałem karpia. Zosia przygotowała karpia z gołąbkiem z dodatkiem pikli z czerwonej cebuli oraz rzodkiewki w sosie z kiszonej kapusty. Przyrządzona potrawa zachwyciła jury, dzięki czemu Zofia uzyskała 1  miejsce w Mistrzostwach.

- Reprezentanci naszej szkoły od lat, z powodzeniem, reprezentują szkołę w konkursach kulinarnych zarówno na szczeblu powiatowym jak również ogólnopolskim. Od kilku lat uczestniczą w Śląskim Święcie Karpia. Uczniowie „Korfantego” wykazują się dużymi umiejętnościami kulinarnymi i pomysłowością, co zyskuje uznanie jury. Bardzo cieszymy się ze zdobycia pierwszego miejsca przez Zofię Wekwejt, której potrawa okazała się najlepsza podczas konkursu - mówi dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel.

Kierunek gastronomiczny prowadzony w ZS nr 2 cieszy się od lat dużą popularnością wśród młodzieży. Karierę w tej dziedzinie można zacząć jeszcze przed ukończeniem szkoły i zapewnić sobie dobry start zawodowy, czego dowodem jest Konrad Rusin uczeń klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznego, który został szefem kuchni BASTA COSI Trattoria Pizzeria. Konrad przyczynił się do sukcesu Zofii, bowiem pomógł w opracowaniu receptury dania konkursowego.