Piątek, 5 lipca 2024

imieniny: Karoliny, Antoniego, Filomeny

RSS

Co wybrać: Żur czy wodzionka, czyli śląska kuchnia

03.12.2018 01:07 | 5 komentarzy | kb

Śląska, jastrzębska tradycyjna kuchnia jest znana dzięki przekazom rodzinnym. Pieczołowicie przekazywana z pokolenia na pokolenie, doczekała się swojego kronikarza.

Co wybrać: Żur czy wodzionka, czyli śląska kuchnia
Gorzołka na zaloci chroboka we Wilijo
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jastrzębskie sołectwa: Bzie, Moszczenica, Ruptawa oraz Jastrzębie Górne i Dolne to tereny o bogatej, kilkusetletniej historii, także tej kulinarnej. Stare, sprawdzone przepisy coraz bardziej odchodzą w przeszłość i są nieznane obecnym mieszkańcom Jastrzębia. Chociaż i oni, tak jak ich poprzednicy, nierzadko zastanawiają się, co do garnka (boncloka) włożyć.

 Anna Lerch Wójcik, etnolog z Galerii Historii Miasta, napisała książkę poświęconą śląskiej kuchni, ale również zwyczajom. Promocja odbyła się w ubiegły piątek właśnie w gościnnej - wypełnionej po brzegi - siedzibie GHM. Jak na ślązaczkę z dziada pradziada przystało książka napisana jest gwarą. Niewtajemniczeni mają do dyspozycji słowniczek znajdujący się na końcu książki. 

W piątkowy wieczór w Galerii Historii Miasta zaprezentowano publikację. Nie sposób było omówić wszystkie 66 przepisów, które zebrała autorka. Jednak padło kilka najbardziej smakowitych propozycji. Była mowa o ciasteczkach cieszyńskich, orzechowych rożkach czy kopie. Nie sposób było pominąć prawdziwego śląskiego obiadu, na który składa się rolada, kluski śląskie i modra (czerwona kapusta).

Publiczność, która przybyła na promocję książki, otrzymała na ponad 200 stronnicowej publikacji fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów mieszkańców okolic Jastrzębia. Zaletą książki jest ukazanie zwyczajów związanych z życiem codziennym, jak i świętami. Dzięki niej można poznać nawet magiczne oblicze czynności, które z pozoru wydają się zwyczajne. Czytelnik zostanie więc zabrany w swoistą podróż na odpust parafialny, gyburstag (urodziny), szkubaczki (darcie pierza) czy zabawy rodzinne.

Publikacja „Pełny bunclok” - pełny garnek szybko rozeszła się wśród zainteresowanych czytelników. To ważna i ciekawa książka. Kuchnia została przedstawiona w szerszym kontekście śląskiej kultury i tradycji.   

Projekt zrealizowano przy pomocy środków budżetowych miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami w roku 2018.

Relacja video 

Strona poświęcona książce