Co do garnka (boncloka) włożyć? Śląskie przepisy
Jastrzębskie sołectwa, które mają wielowiekową historię i tradycję są skarbnica wiedzy na temat przepisów kulinarnych. Warto poznać te czasami zapomniane receptury.
Do bogactwa śląskiej kuchni chyba nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać. Jednak powoli te przepisy zanikają i odchodzą wraz z mieszkańcami naszych sołectw. Dzięki Annie Lerch-Wójcik z Galerii Historii Miasta, autorce książki pt. „Pełny bonclok", możemy poznać te oryginalne, a czasami zwykłe potrawy. Zostały one zebrane nie tylko w bogato ilustrowanej książce, ale też są okraszone opowieścią o zwyczajach, jakie towarzyszyły świętom, czy innym uroczystościom, których pełny bonclok-garnek był nieodzowną częścią.
„Pełny bonclok" to obowiązkowa pozycja dla każdej osoby zainteresowanej tradycją i kulturą oraz przede wszystkim przepisami kulinarnymi naszego regionu. Publikacja zawiera fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów. Autorka spędziła wiele godzin na rozmowach z jastrzębskimi gospodyniami, by spisać ponad 60 przepisów w gwarze śląskiej. Obszerny słowniczek wyrażeń gwarowych sprawi, że tekst jest zrozumiały dla wszystkich czytelników.
Promocja tej ciekawej książki odbędzie się w piątek, 30 listopada, w Galerii Historii Miasta, gdzie będzie można zakupić egzemplarz i posłuchać opowieści autorki o tym, jak powstawała książka, początek o godz. 17:00. Wstęp wolny.
Projekt zrealizowano przy pomocy środków budżetowych miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami w roku 2018.
Strona poświęcona książce
Komentarze
9 komentarzy
.Było super.Prawie rodzinnie. jak przystało na Slązaków
@Bunclok Marianna...z tustym i zymftym przepadzite
Ale nikt nie ma obowiązku trzymać mikrofalówki i plazmy 50cali w domu. A jak masz i używasz to płac zam za siebie. I nie narzekaj.
Tak się zastanawiam,czy po otrzymaniu ostatnich rachunków za PGi,,,energie,starczy mi na kolację wigilijną z mojej grudniowej wypłaty ???
Dziwne bo w kieleckim same piaski a w małopolskim trzymali ziemniaki w gliniankach. Bonclok zawsze był kamionkowy.
Chlyb z masnym to jye najlepszye
do" do mysz";WSZYSTKO DOSKONALE ROZUMIEM bo tu są moje korzenie.Moze być kamionkowy.Moja babcia zawsze mówiła gliniany.
Nigdy tego nie zrozumiesz. Bonclok to garnek po twojemu ale kamionkowy.
bonclok to garnek gliniany jak by ktoś nie wiedział.