Niedziela, 30 czerwca 2024

imieniny: Emilii, Lucyny, Marcjala

RSS

Co do garnka (boncloka) włożyć? Śląskie przepisy

28.11.2018 06:50 | 9 komentarzy | kb

Jastrzębskie sołectwa, które mają wielowiekową historię i tradycję są skarbnica wiedzy na temat przepisów kulinarnych. Warto poznać te czasami zapomniane receptury.

Co do garnka (boncloka) włożyć? Śląskie przepisy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Do bogactwa śląskiej kuchni chyba nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać.  Jednak powoli te przepisy zanikają i odchodzą wraz z mieszkańcami naszych sołectw. Dzięki Annie Lerch-Wójcik z Galerii Historii Miasta, autorce książki pt. „Pełny bonclok", możemy poznać te oryginalne, a czasami zwykłe potrawy. Zostały one zebrane nie tylko w bogato ilustrowanej książce, ale też są okraszone opowieścią o zwyczajach, jakie towarzyszyły świętom, czy innym uroczystościom, których pełny bonclok-garnek był nieodzowną częścią.

„Pełny bonclok" to obowiązkowa pozycja dla każdej osoby zainteresowanej tradycją i kulturą oraz przede wszystkim przepisami kulinarnymi naszego regionu. Publikacja zawiera fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów. Autorka spędziła wiele godzin na rozmowach z jastrzębskimi gospodyniami, by spisać ponad 60 przepisów w gwarze śląskiej. Obszerny słowniczek wyrażeń gwarowych sprawi, że tekst jest zrozumiały dla wszystkich czytelników.

Promocja tej ciekawej książki odbędzie się w piątek, 30 listopada, w Galerii Historii Miasta, gdzie będzie można zakupić egzemplarz i posłuchać opowieści autorki o tym, jak powstawała książka, początek o godz. 17:00. Wstęp wolny.

Projekt zrealizowano przy pomocy środków budżetowych miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami w roku 2018.

Strona poświęcona książce