Niedziela, 24 listopada 2024

imieniny: Emmy, Flory, Jana

RSS

„Łap i jedz u Gastronomów” - ruszyło miniprzedsiębiorstwo uczniowskie [ZDJĘCIA]

16.10.2024 23:25 | 3 komentarze | KaBa

Czy uczniowie mogą być dyrektorami przedsiębiorstwa gastronomicznego? Oczywiście, jednak pod warunkiem, że sami je założą. Mogą też oferować swoje produkty w szkole, w której się uczą, a przy okazji spróbować zarobić pierwsze pieniądze. Taka nauka biznesu wciąga i daje konkretne efekty.

„Łap i jedz u Gastronomów” - ruszyło miniprzedsiębiorstwo uczniowskie [ZDJĘCIA]
Inauguracja miniprzedsiębiorstwa uczniowskiego w „Korfantym”. Fot. KaBa
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

O tym, że nie ma lepszego sposobu na naukę biznesu w praktyce, przekonują uczniowie technikum gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju. Na początku października zainaugurowało swoją działalność miniprzedsiębiorstwo, czyli realnie działająca firma. Wszystko pod patronatem Ministerstwa Rozwoju i Technologii. Opiekunem młodych przedsiębiorców jest pani Emilia Antończyk, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.

"Łap i jedz u Gastronomów" - uczniowska firma wystartowała 

Tak więc pierwszego dnia działalności miniprzedsiębiorstwa o nazwie „Łap i jedz u Gastronomów” oferowano przysmaki wykonane przez uczniów. Bardzo szybko znalazły swoich nabywców: zupa krem z dyni z grzankami, smakołyk kuchni portugalskiej – babeczki pasteis de nata, ptysie z kremem, szarlotka, ciasto ze śliwkami, placek z jabłkami oraz aromatyczna herbata z imbirem i cytrusami. Wszystko rozeszło się w mgnieniu oka, a zainteresowanie klientów, przeszło najśmielsze oczekiwania.

Uczniowie z technikum gastronomicznego podjęli się niełatwego wyzwania i założyli firmę. Fot. KaBa

Uczniowie z technikum gastronomicznego podjęli się niełatwego wyzwania i założyli firmę. Fot. KaBa

Pani Emilia Antończyk, która jest autorką tej oryginalnej innowacji pedagogicznej, podkreśla, że jej celem jest przygotowanie uczniów do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, pokazanie szans i zagrożeń wynikających z samozatrudnienia oraz kształtowanie niezbędnych postaw i umiejętności w zakresie przedsiębiorczości. Przed uruchomieniem przedsiębiorstwa młodzi ludzie musieli przygotować biznesplan, zgromadzić niezbędny kapitał, zaplanować działania marketingowe i zapoznać się z niezbędną dokumentacją finansową. Na końcu sprzedać oferowane produkty, które bardzo szybko znalazły amatorów.

Uruchomienie firmy uczniowskiej było wydarzeniem szkolnym, w którym wzięła udział dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel, życząc uczniom zapału, pomysłowości i konsekwencji w działaniu. Radna Monika Brachaczek, która również uczestniczyła w inauguracji miniprzedsiębiorstwa, wyraziła uznanie dla uczniów, podejmujących się tego niełatwego wyzwania.

Przysmaki poszły jak ciepłe bułeczki 

Na pierwszych klientów nie trzeba było długo czekać. Proponowane przysmaki zostały wykupione na jednej przerwie, a komentarze nabywców były pozytywne. Docenili to, że na holu głównym szkoły można delektować się wypiekami domowej roboty, spróbować oryginalnych smaków czy mniej znanych propozycji kulinarnych, jak na przykład babeczek rodem z Portugalii.

Kierunek gastronomiczny w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju został utworzony pod koniec lat 70. i niezmiennie cieszy się dużą popularnością. Technikum to znana w regionie kuźnia kadr gastronomicznych. Uczniowie mogą poszczycić się wieloma sukcesami na prestiżowych konkursach, a kulinaria nie znają przed nimi tajemnic. Wszystko to pod okiem doświadczonej kadry, która dba o wysoki poziom kształcenia.