Bella Italia, czyli nauka nad Adriatykiem
Kiedy w „Korfantym” rozeszła się informacja, że można wyjechać do Włoch na zagraniczny staż, a na dodatek dostać kieszonkowe, uczniowie z entuzjazmem podeszli do tej propozycji. Wiadomo, Adriatyk, plaża no i ta niesamowita włoska kuchnia, jednym słowem - Bella Italia. Tak właśnie może wyglądać nauka zawodu i nikt nie myśli o wagarach.
W kwietniu zakończyły się zagraniczne staże uczniów Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju. Tym razem młodzież, spakowała swoje walizki i wylądowała w słonecznej Italii. W przedsięwzięciu wzięło udział 22 młodych ludzi z technikum oraz szkoły branżowej. W znanym kurorcie Rimini doskonalili swoje umiejętności zawodowe. Przydała się znajomość języka angielskiego, była też okazja, aby postawić pierwsze kroki w języku włoskim.
Na początku u jastrzębian pojawiła się obawa co do przyjęcia przez Włochów, ale szybko poszła w niepamięć.
- Na stażu bardzo dobrze współpracowało mi się z Włochami, aż się zdziwiłem, że tak dobrze dogadujemy się z nimi i jest taka fajna atmosfera. Byłem zaskoczony tym, iż ludzie, których nawet nie znałem, tak dobrze nas przyjęli - wspomina Bartosz Pastuszak, uczeń szkoły branżowej w klasie gastronomicznej.
Jak wiadomo, nie samą pracą człowiek żyje. Uczniowie nie tylko poznali Rimini, znane z szerokich plaż i rozbudowanej infrastruktury turystycznej. Odwiedzili też kolebkę renesansu Florencję, ale też jedno z najmniejszych państw europejskich Republikę San Marino.
- Podobało mi się bardzo, że w wolnym czasie zwiedziliśmy ciekawe miasta, bardzo piękne miasta. Nie czułem się, jakbym był na stażu ze szkoły, tylko na takich wakacjach. Nauczycieli poznawaliśmy od nowa, czasami czułem, że to nie są nauczycielki, tylko takie dalsze ciocie i to było niesamowite - dzieli się wrażeniami Bartosz.
Młodzież reprezentowała całą paletę zawodów, których można uczyć się w „Korfantym”, a więc w technikum: ekonomia, architektura krajobrazu, logistyka, hotelarstwo, fotografia i multimedia, grafika i poligrafia, żywienie oraz usługi gastronomiczne, a także kucharz w szkole branżowej.
Przygoda z Erasmusem Zespołu Szkół Nr 2 trwa już 18 lat
Przygoda Zespołu Szkół Nr 2 z zagranicznymi wyjazdami osiągnęła w tym roku pełnoletność. Na przestrzeni 18 lat z zagranicznych wyjazdów skorzystało już ponad 300 uczniów kształcących się w różnych zawodach. Były wyjazdy do Czech, Niemiec, Portugalii i Włoch. I to z pewnością nie koniec przyszłych destynacji uczniów „Korfantego”. Program Erasmus+ wciąż pozostaje priorytetem w rozwoju szkoły.
- Rozwija kompetencje zawodowe i językowe uczniów, pozwala nabyć kompetencje miękkie, wzmacnia przynależność uczniów do Europy, poszerza horyzonty. Warto również dodać, że wyjazdy są całkowicie sfinansowane ze środków unijnych, uczniowie mają opłacony przelot samolotem, zakwaterowanie, wyżywienie, przejazdy lokalne oraz weekendowy program kulturowy. Otrzymują również kieszonkowe. Nic dziwnego, że rekrutacja do projektu zawsze cieszy się sporym zainteresowaniem młodzieży - podsumowuje Małgorzata Lach, koordynatorka programu.
Rekomendacje uczniów są najlepszym świadectwem udziału w programie:
- Wyjazd pozwolił mi na to, aby złamać barierę językową. Poznałam wielu cudownych ludzi, nawiązałam nowe znajomości. Każdemu polecę uczestnictwo w takim projekcie. W przyszłości z chęcią wezmę ponownie udział w Erasmusie – mówi Dominika z technikum.
Warto dodać, iż w tym roku z wyjazdu skorzystał również nauczyciel przedmiotów zawodowych - gastronomicznych, który w ramach job shadowing pogłębił swoje umiejętności zawodowe. A zatem Program Erasmus+ to szansa na rozwój nie tylko młodzieży, ale również kadry Zespołu Szkół Nr 2.
Sfinansowane ze środków UE.