Wtorek, 5 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Sławomira, Zachariasza

RSS

Betlejemskie Światełko Pokoju i miód w bibliotece [ZDJĘCIA]

20.12.2023 00:09 | 1 komentarz | KaBa
Ostatnia aktualizacja: 19.12.2023 23:09

W Miejskiej Bibliotece Publicznej Filia nr 1 przy ulicy Opolskiej odbyło się kolejne spotkanie z popularnego cyklu „Babiniec”. Uczestniczki odwiedzili harcerze z Betlejemskim Światełkiem Pokoju oraz przedstawiciele Śląskiego Związku Pszczelarzy w Katowicach.

Betlejemskie Światełko Pokoju i miód w bibliotece [ZDJĘCIA]
Harcerze przynieśli Betlejemskie Światełko Pokoju do biblioteki. Fot. KaBa
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Betlejemskie Światełko Pokoju i miód w bibliotece

Grudniowe spotkanie „Babińca” odbyło się w przedświątecznej atmosferze. Pięknie przystrojona choinka oraz harcerze z 16. Próbnej Drużyny Harcerskiej "Wataha" z Betlejemskim Światełkiem Pokoju z Groty Narodzenia Pańskiego w Betlejem, dopełnili bożonarodzeniowej magii.  

Z bywalczyniami „Babińca” spotkał się Józef Polnik wraz z Marcinem Sosną ze Śląskiego Związku Pszczelarzy, którzy przedstawili informację na temat dobroczynnego działania miodu na życie człowieka.

- Pszczoły dostarczają nam nie tylko miodu, ale również pierzgi, propolisu, wosku, pyłku kwiatowego. Jest też jad pszczeli, który z powodzeniem był stosowany w leczeniu niektórych schorzeń. Produkty pszczelarskie mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, bardzo dobrze sprawdzają się na przykład przy oparzeniach, przeziębieniach czy innych dolegliwościach - mówił Józef Polnik.

Drugi z zaproszonych gości Marcin Sosna opowiedział uczestniczkom spotkania o pracy pszczelarza. Podkreślił znaczenie pozyskiwania miodu z ekologicznych pasiek. Zwrócił również uwagę, że nie każdy taki produkt oferowany w sieciach handlowych jest wysokiej jakości.

- Zawartość pyłku pszczelego w miodzie nie może spadać poniżej 20%, aby zachował on swoje zdrowotne właściwości. Produkty pochodzące ze sprawdzonych pasiek, mają na ogół większą niż ten wskaźnik zawartość pyłku. Z miodami oferowanymi w marketach różnie bywa i nie mamy całkowitej pewności, jak to w rzeczywiście wygląda - mówił Marcin Sosna.

Uczestniczki spotkania w bibliotece były zainteresowane dobroczynnym wpływem produktów pszczelich na organizm człowieka. Zadawały wiele pytań i wyraziły chęć kontynuowania tej tematyki.