Piątek, 5 lipca 2024

imieniny: Karoliny, Antoniego, Filomeny

RSS

Wielkanocne dania z piekarnika - dlaczego warto piec?

13.04.2023 00:00 | 0 komentarzy | MK

Na Wielkanoc zwykle przygotowujemy zauważalnie więcej potraw, niż na co dzień. Dzieje się tak ze względu na tradycje, ale też zwykle większą ilość domowników na śniadaniu czy obiedzie. Wykorzystując pieczenie możemy nie tylko szybko przygotować posiłki w większej ilości, ale także będzie to zdrowszy sposób na dania na świąteczny stół. Dlaczego warto wybrać pieczenie ponad smażenie? Czym jest piekarnik z funkcją pary i dlaczego warto go wykorzystać? Na co zwrócić uwagę podczas świątecznego gotowania?

Wielkanocne dania z piekarnika - dlaczego warto piec?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
  1. Pieczenie kontra smażenie - która forma obróbki żywności jest lepsza?
  2. Jakie wielkanocne potrawy można przygotować z wykorzystaniem piekarnika?
  3. Piekarniki parowe a klasyczne - czym się różnią?
  4. Jak dbać o piekarnik parowy lub elektryczny?
  5. O czym jeszcze pamiętać przy okazji pieczenia?

Pieczenie kontra smażenie - która forma obróbki żywności jest lepsza?

Nie da się ukryć, że pieczenie jest - zaraz obok gotowania na parze - jednym z najzdrowszych sposobów na cieplną obróbkę żywności. Nie wymaga dużego użycia tłuszczów, co sprawia że nasze dania są bardziej lekkostrawne i zawierają mniej kalorii. Podczas pieczenia nie wydzielają się również szkodliwe substancje, które mogą pojawić się w sytuacji gdy zbyt długo pracujemy na jednej porcji oleju w trakcie smażenia. Pieczenie jest także procesem bardzo uniwersalnym: przygotujemy w ten sposób mięsa, warzywa, zapiekanki, a także słodkie wyroby jak ciasta czy ciasteczka. Choć pieczenie zajmuje zwykle więcej czasu, jest praktycznie "bezobsługowe" - po włożeniu dania do piekarnika nie musimy robić z nim nic więcej, poza wyjęciem do ostudzenia po upływie określonego czasu. Niektóre przepisy mogą wymagać od nas dodatkowego obrócenia potrawy dla równego upieczenia.

Jakie wielkanocne potrawy można przygotować z wykorzystaniem piekarnika?

Z piekarnika możemy korzystać także w czasie świąt. Z powodzeniem wykonamy różnego rodzaju desery czy ciasta, a także dania obiadowe, jak na przykład pieczone mięso. W piekarniku możemy również wysuszyć niektóre owoce, jak na przykład pomarańcze, które następnie mogą posłużyć do dekoracji słodkich deserów i innych smakołyków na świąteczny stół. Poszukując przepisów na Wielkanoc należy zwrócić uwagę, jaki rodzaj piekarnika jest w nich wymieniony. Czasami może okazać się, że będziemy potrzebować więcej lub mniej czasu na przygotowanie określonej potrawy, na przykład ze względu na odmienny sposób rozprowadzania powietrza w komorze piekarnika czy brak termoobiegu. Zwykle różnice te są jednak niewielkie i wystarczy raz przygotować dany przepis, by wiedzieć, o ile skrócić lub wydłużyć czas pieczenia.

Piekarniki parowe a klasyczne - czym się różnią?

Piekarnik z funkcją pary posiada dodatkowy system, który pozwala na rozprowadzenie pary po komorze urządzenia podczas jego użytkowania. Potrawy z piekarnika parowego mają delikatniejszy smak ze względu na to, że obecność pary nie wysusza ich struktury - jest to szczególnie użyteczne szczególnie w przypadku ciast, gdzie problem pękania, opadania czy wysychania to dość powszechne bolączki osób początkujących, jak i doświadczonych. Dodatkowo dzięki obecności pary następuje mniejsza utrata substancji odżywczych. Wybierając piekarnik warto też zadbać o to, by był on wyposażony w prowadnice teleskopowe, które ułatwią wyjmowanie ciężkich półmisków bez konieczności wkładania rąk do wnętrza komory urządzenia.

Jak dbać o piekarnik parowy lub elektryczny?

Bardzo ważną kwestią korzystania z piekarnika jest jego utrzymanie w czystości. Pomaga to w uniknięciu sytuacji, gdy zapachy z jednej potrawy przechodzą na inną, przygotowywaną później. W przypadku przygotowywania mięsa powinniśmy dokonywać czyszczenia za każdym razem, głównie ze względu na obecne w nim płyny, które mogą mieć kontakt z blachą i innymi elementami piekarnika. Nowoczesne urządzenia posiadające sterowanie dotykowe mają często dodatkowy system czyszczenia i inne funkcje dodatkowe ułatwiające utrzymanie piekarnika w dobrym stanie.

O czym jeszcze pamiętać przy okazji pieczenia?

Wybierając pieczenie zamiast smażenia zdecydowanie dokonujemy mądrego wyboru. Nasze posiłki będą mniej obfitować w tłuszcze, za to zyskają nowy wymiar smaku oraz z łatwością będziemy mogli przygotować więcej niż jedną porcję na raz. Z tego powodu jest to również dobry wybór na święta, gdzie zwykle przychodzi nam gotować w większej ilości ze względu na obecną rodzinę i innych gości. Wybierając piekarnik możemy zdecydować się na model posiadający funkcję pary, co dodatkowo poprawi jakość i smak przygotowywanych przez nas posiłków. Jeżeli często korzystamy z piekarnika, nie zapominajmy o jego poprawnym czyszczeniu, szczególnie w obrębie blach i innych elementów, na których kładziemy półmiski czy żywność.

Pieczenie jest zdecydowanie lepszą formą obróbki żywności, niż smażenie. Pozwala na uzyskanie zdrowszych potraw i zapewnia nam lepszy smak ostatecznego dania. Musimy jednak pamiętać o utrzymaniu go w czystości, tak aby proces przygotowywania potraf był przyjemny i możliwie jak najszybszy.

Materiał zewnętrzny