środa, 27 listopada 2024

imieniny: Waleriana, Wirgiliusza, Ody

RSS

Skarby Ziemi Wodzisławskiej – zobacz na co możesz jeszcze głosować

18.09.2019 14:48 | 0 komentarzy | (q)

Prezentujemy wyjątkowe smaki, miejsca i wydarzenia nominowane przez czytelników Nowin Wodzisławskich w konkursie „Cudze chwalicie, swego nie znacie, czyli Skarby Ziemi Wodzisławskiej”, zorganizowanego z okazji 20-lecia naszej gazety. Jednocześnie przypominamy, że głosowanie zostało przedłużone do 30 września. Wybierajcie "Skarby" naszego powiatu.

Skarby Ziemi Wodzisławskiej – zobacz na co możesz jeszcze głosować
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

I. Smaki ziemi wodzisławskiej (potrawy i produkty żywnościowe)

1. Połomski święcelnik – to unikatowe ciasto drożdżowe, nadziewane boczkiem, kiełbasą, wędzonką, powstaje od wieków tylko w Połomi i najbliższej okolicy. Przysmak ten przygotowywany jest wyłącznie na Wielkanoc. Gospodynie z Połomi nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez święcelnika.

2. Lody z rolniczej zagrody z Połomi – lody przygotowywane tylko z naturalnych składników, pochodzących z gospodarstwa rolnego z Połomi. Podstawowym składnikiem jest swojskie mleko i śmietana oraz lokalne owoce i inne naturalne składniki. Smaki przeróżne: klasyczne, jak waniliowe, kawowe, orzechowe, rumowe, czekoladowe; sorbety malinowe, truskawkowe, jagodowe. Fani mocniejszych smaków z pewnością zagustują w lodach piwnych lub o smaku ginu.

3. Tradycyjny kołocz lubomski – ciasto to jest regionalnym spadkobiercą tradycji wypieku staropolskiego kołacza. Jest również pieczywem obrzędowym. Występuje w czterech najpopularniejszych odmianach: kołocz z posypką (bez nadzienia), z nadzieniem serowym, makowym i jabłkowym. Posiada specyficzny maślany zapach i strukturę. W Lubomi przetrwała tradycja pieczenia okrągłego kołocza, szczególnie weselnego. Okrągłymi kołoczkami państwo młodzi obdarowują sąsiadów i znajomych „chodząc z kołoczem”.

4. Piernik na moczkę z cukierni Meisla – wyjątkowy, aromatyczny, tylko z naturalnych składników. Piernik od dziesięcioleci wytwarzany jest na podstawie tej samej receptury, która jest tajemnicą rodziny Meislów. Co ciekawe, piernik trafia nie tylko do domów w Wodzisławiu Śl. i okolicach, ale też na stoły w Ameryce, w Niemczech czy Anglii. Również klienci z innych regionów Polski proszą o przesyłkę z tym szczególnym wypiekiem.

5. Pralinki ze Słodkiej Manufaktury Leona – tworząc swoje bombony, w Manufakturze Leona nawiązują do najlepszych rzemieślniczych tradycji europejskich - do produkcji używają m.in. aromatycznego marcepanu i nugatu z Lubeki, co ważne - całość produkcji wykonywana jest ręcznie. Smakowity rdzeń stanowi nugat z uprażonych orzechów laskowych potem warstwa marcepanu i cienka chrupiąca warstwa podpiekanych migdałów - całość wykończona jest wytrawną czekoladą.

6. Kiełbasa śląska z zakładu mięsnego Tomaszny – śląska od Tomasznego. Wyborna kiełbasa, która aż w 95 proc. składa się z mięsa wieprzowego. Doskonale sprawdza się jako przystawka, danie główne lub pyszny dodatek do zupy. Idealna do grillowania, parzenia oraz do podawania na surowo.

7. Ciasteczko „Jabłuszko” z cukierni Fanaberia w Wodzisławiu Śl. – Polacy uwielbiają szarlotkę, a ciasteczko „Jabłuszko” to właśnie nowoczesna forma szarlotki. Znajdziemy w nim pieczony krem migdałowy, prażone jabłka i śliwki, mus cytrynowy, kruchy maślany shortbread. Ciasteczko jest oblane glasażem na białej belgijskiej czekoladzie. Deser występuje w kolorze zielonym lub czerwonym - w zależności od pory roku i okazji. Z pewnością jeszcze większą popularność zyskało po wizycie prezydenta Polski w Wodzisławiu Śl., gdzie było serwowane na deser po uroczystym obiedzie.

8. Torty z cukierni Jerzego Waltara z Wodzisławia Śl. – tort to ozdoba stołu, gwóźdź programu. Nieodłączny element wesel, komunii, uroczystości rodzinnych, urodzin. Dlatego tak ważne jest, by tort był zarówno piękny, jak i smaczny. To wszystko znajdziemy w tortach cukierni Jerzego Waltara. Bo tam dewizą są słowa „przede wszystkim staramy się spełniać oczekiwania naszych klientów, by byli zadowoleni”. Odpowiednio dobrane składniki, wyjątkowe smaki, przyciągające wzrok dekoracje.

9. Chleb z piekarni Sobala z Wodzisławia Śl. – chleb pszenno-żytni, czyli od zawsze niezmienna receptura na naturalnym zakwasie, obrabiany ręcznie, wypiekany w ceramicznym piecu opalanym węglem. w tradycyjnej rzemieślniczej piekarni. To chleb pełen serca i miłości do człowieka, dla zdrowia każdego z nas.

10. Chleb z GS Gorzyce – chleb z GS Gorzyce od lat cieszy się uznaniem szerokiej rzeszy konsumentów za swój smak i jakość. Wypiekany jest na naturalnym zakwasie, w ceramicznym piecu, a wcześniej jest wyrabiany i kształtowany ręcznie.

11. Bułka orkiszowa z piekarni „Społem” PSS Wodzisław Śl. – mięciutkie i delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz. Świetnie smakują nawet z samym masłem. Na bazie orkiszu, który zawiera duże ilości niezbędnych składników odżywczych i ma wiele właściwości zdrowotnych. Doskonała propozycja na śniadania czy kolacje.

TUTAJ MOŻNA GŁOSOWAĆ: