Sobota, 30 listopada 2024

imieniny: Andrzeja, Justyny, Konstantego

RSS

Na jarmarku w Czyżowicach wybrali najlepsze śląskie dania

15.12.2011 19:41 | 5 komentarzy | art

 

W niedzielę 11 grudnia w Czyżowicach odbyła się V edycja świątecznego Jarmarku Czyżowickiego. Gościem specjalnym był znany śląski kucharz Remigiusz Rączka.

Na jarmarku w Czyżowicach wybrali najlepsze śląskie dania
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

 

 

Frekwencja nawet jak na Czyżowice, gdzie mieszkańcy chętnie przychodzą na różne imprezy była zaskakująca. Znalezienie miejsca parkingowego wokół WDK-u graniczyło z cudem. W środku zaś znajdował się tłum odwiedzających, dla których organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Wielu przyszło tu kupić świąteczne ozdoby. Wybór był ogromny bowiem na jarmarku swoje prace wystawiło kilkunastu rękodzielników, w tym wielu uczestników zajęć projektu Kreator. Organizatorzy zadbali również o atrakcje kulturalne. Na scenie cały czas odbywały się występy. A to maluchów z Klubu Alternatywnego Szkraba, nieco starszych dzieci ze szkoły podstawowej i gimnazjum. Nie mogło zabraknąć również zespołów folklorystycznych.

Wielu gości przyszło na spotkanie z Remigiuszem Rączką, jednym z najpopularniejszych kucharzy w kraju. Tym razem Rączka nie gotował, tylko wcielił się w rolę oceniającego - był głównym jurorem konkursu ”Kalejdoskop Śląskich Smaków” obszaru Morawskich Wrót. Do udziału w nim zgłosiło się 10 wystawców – zarówno gospodynie jak i lokalni restauratorzy. Rączka wraz z dwoma innymi kucharzami wnikliwie ocenił każdą potrawę. - Wybór nie był trudny – stwierdził znawca śląskiej kuchni. W kategorii amatorów najlepszą zupę wykonały gospodynie z KGW Bluszczów. Był to żur na kwaśnicy. Najlepsze danie główne przygotowały gospodynie z KGW Turza. Była to rolada śląsko, modro kapusta i kluski. Najlepszy deser przygotowały „Sąsiadki z Turzy”, które oczarowały kucharzy kreplami. W kategorii profesjonalistów na najlepszą zupę wygrał grochówka z grzankami, przygotowana przez "Dom przyjęć u Dziwokich". Ta sama restauracja zgarnęła też nagrodę za danie główne czyli ciemne kluski, wędzone żeberka z kapustą kiszoną zasmażaną. Tytuł za najlepszy deser trafił do restauracji Rex, która przygotowała makówki z bułką. Ponadto juty przyznało specjalne wyróżnienie amatorce z Czech O. Sž. Marysžka za zupę „Beskycka fazolačzka”.

 

(art)