Niechciany chleb
Z dwudziestu raciborskich śmietników można codziennie zebrać 10 kg chleba.
Nasz czytelnik napisał na nowiny.info:
Spotkałem dziś przy śmietniku starszego mężczyznę, który zbierał wyrzucony chleb. Zwierzył mi się, że robi to dla znajomego rolnika, który w zamian daje mu czasem np. jajka. Codziennie na rowerze objeżdża dwadzieścia śmietników w rejonie m.in. ulic: Słowackiego, Chełmońskiego, Kossaka. Plon to około 10 kg chleba dziennie.
Piszę to, bo chciałbym uświadomić ludziom, ile marnuje się pieczywa w sytuacji, gdy narzekamy jak źle nam się powodzi...
Materiał nadesłany przez czytelnika na info@nowiny.pl
Komentarze
19 komentarzy
a ja robie tak: bułki nieświerze suszę w kawalkach, następnie miele w maszynce do miea i mam super bulkę tartą (nie taka byle jaka jak ze sklepu) a chleba ogolnie malo nam zostaje ale jak już, to kroje w kawalki i daje na parapet - fakt, że mam go zazwyczaj obsrany na calego, ale przynajmniej ptaszki pojedzą ;p a splesniały daje do takiego kartonu, który mamy w bloku i jakiś koles zbiera dla konia czy swiń czy cos -NIGDY DO KOSZA!!!! Nauczyłam sie że to "rzecz" święta!
piekarze jak piekarze wiecie,że w specjalnych "mącznych mieszankach" z hipermarketów są sproszkowane chrząstki i sierśc? O tym był kiedys cały program w TV. Jak widzę ludzi co kupuja pachnące bułeczki w tescach, auchanach i kauflandach..... nie wiem co o tym myślec. Jest taki program gdzie Pani dziennikarka sprawdza co jest w różnych produktach spożywczych, chleby, jogurty, wędliny - 1 wielki syf! Gdzie jest SANEPID! ludzie interesujcie się tym co jecie i nie dziwcie się,że ludzie umierają w wieku 30 kilku lat na raka j.grubego!
To nie jest wytlumaczenie, ze chleb jest niedobry, To jest poprostu brak szacunku do niego.
Ponizsze komentarze mowia same za siebie. Nie ma biedy. skoro tyle jedzenia laduje na smietniku.
nie możecie znaleść prawdziwej bułki? prawdziwej szynki? prawdziwego masła? To zdychajcie w wieku 50-ciu lat nafaszerowani chemią
spleśniały chleb nadaje się tylko do śmietnika niestety,
To co widac na zdjeciu bardziej podobne do sera jak do chleba
a co mam zrobić jeśli kupuję chleb krojony który po 2 dniach pleśnieje mam go jeść,czy dać zwierzętą ????Nie zapominajcie że one też mają żałądki i po takim jedzeniu też cierpią niech piekarze robią chleb,a nie podróby.Ja nie mam wyrzutów bo wyrzucam badziewie którego nie można nazwać darem Boga bo na to nie zasługuje.
zamiast wyrzucać lepiej ususzyć, zmielić i mieć bułkę tartą!
Czy to, co piekarze nam sprzedają, naprawdę można nazwać chlebem? Jeżeli ktokolwiek jadł prawdziwy chleb wie że jest on jadalny nawet po tygodniu. Obecne substytuty chleba i bułek po kilku godzinach nie nadają się do jedzenia!
Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba....
suchy chleb na dworze i tak zpleśnieje bo będzie ciągnął wilgoć
mogli by tylko czy tak zrobia
co myślicie o tym że powinny być przy śmietnikach specjalne kubły na suche pieczywo-są kubły na plastik na szkło na makulaturę na zużyte ubrania dlaczego nie może być aby jeden mały kubeł na suche pieczywo-kto jest za???
a pierd.... że kryzys jest...
po prostu wyrzucajacy chleb mogli by klasc obok smietnika a na wsi by go wykorzystano
kto bogatemu zabroni :)
do ~podpisz się~ łudzisz się! to co odkładają to "czubek góry lodowej", reszta na wysypisko
dobrze ze ten chleb odkladaja na bok w smietniku a nie wyrzucaja do kubla!