To była bardzo słodka przerwa [WIDEO]
Czy szkolna przerwa może być słodka, jasne i to jeszcze jak! Uczniowie klas gastronomicznych w „Korfantym” potrafią wyczarować smakowite specjały i jeszcze sprzedać z zyskiem. Wszystko to pod patronatem Ministerstwa Rozwoju i Technologii.
W tej odsłonie miniprzedsiębiorstwa młodzieżowego młodzi adepci sztuki kulinarnej zaprezentowali słodkie przysmaki. Akcja odbyła się pod intrygującą nazwą „Słodka Przerwa”. W roli głównej wystąpiło ciasto marchewkowe, szarlotka z karmelem i orzechami w towarzystwie gruzińskiego ciasta herbacianego i panna cotta z musem truskawkowym lub jagodowym z bitą śmietaną.
Reklama dźwignią handlu
Młodzi przedsiębiorcy zadbali o odpowiednią reklamę i cała szkoła wiedziała, kiedy odbędzie się „Słodka Przerwa”. Wszystkie proponowane specjały znikły z szybkością światła. Dosłownie, dwie przerwy i cały asortyment znalazł nabywców.
Nad przedsięwzięciem czuwa pani Emilia Antończyk, nauczycielka przedmiotów zawodowych – gastronomicznych. Udziela rad, wspiera i zachęca do podjęcia pierwszej aktywności gospodarczej. To prawdziwa nauka przedsiębiorczości, bo odbywa się w praktyce.
- Nawet nie zdążyłam dotrzeć na hol główny, gdzie sprzedawano te wszystkie słodkości. Następnym razem, aby coś dostać, trzeba przyjść od razu i stanąć w kolejce. Z tego, co mi mówiono, wszystko było pyszne - mówiła jedna z uczennic liceum ogólnokształcącego w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju.