Wtorek, 24 grudnia 2024

imieniny: Adama, Ewy, Zenobiusza

RSS

Wigilia na jarmarku w Jastrzębiu-Zdroju. Przepis Michała Bałazego na barszcz

18.12.2022 19:31 | 18 komentarzy | KaBa

Barszcz czerwony przygotowany przez znanego i cenionego kucharza Michała Bałazego oraz krokiety były głównymi przysmakami serwowanymi podczas wigilii miejskiej, na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Jastrzębiu.

Wigilia na jarmarku w Jastrzębiu-Zdroju. Przepis Michała Bałazego na barszcz
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Podczas wigilii miejskiej nie zabrakło barszczu czerwonego, bez którego wielu nie może wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Michał Bałazy przygotował ok. 100 litrów tej tradycyjnej, świątecznej zupy, do tego serwowano krokiety. Specjały podawali pracownicy Urzędu Miasta wraz z prezydent Anną Hetman.

Prezydent życzy lepszego 2023 roku

- Życzę państwu przede wszystkim zdrowia i radości. Pięknych, ciepłych i rodzinnych świąt. Życzenia, które będą składane przy choince, niech się spełniają, niech przyniosą nadzieję na lepszy piękniejszy rok 2023 - mówiła prezydent Anna Hetman.

Michał Bałazy, znany i ceniony kucharz, przedstawił nie tylko przepis na wigilijny barszcz czerwony, ale również na udane, rodzinne Święta Bożego Narodzenia.

- Święta to taki czas, kiedy spotykamy się wspólnie przy stole. Pamiętajcie państwo, że przepisem na udane Boże Narodzenie jest nierozmawianie o polityce i pieniądzach. Spotykamy się w gronie rodzinnym i, choć na chwilę, zapominamy o problemach towarzyszących nam na co dzień - mówił Michał Bałazy. Kucharz zachęcał do wypróbowania jego, sprawdzonego przepisu na wigilijny barszcz.

Przepis na barszcz wigilijny Michała Bałazego

Zakwas: 1 kg buraków, 1 litr wrzątku, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego, 10 ząbków czosnku, 2 szczypty soli, 8 liści laurowych, 12 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu.

Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Tak przygotowane umieść w słoju, dzbanku glinianym ewentualnie misce. Dodaj do nich przekrojone na pół ząbki czosnku, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalej wrzątkiem, tak aby buraki były przykryte wodą. Odstaw na jeden dzień w ciepłe miejsce i kolejne kilka dni do lodówki.

Barszcz wigilijny: 1 kg buraków, 1 główka czosnku, 2-3 grzyby suszone, 2,5 l wywaru z warzyw, 2 małe jabłka, zakwas z buraków, sól, pieprz, majeranek

Buraki obierz (w rękawiczkach). Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wywar przecedź i wlej z powrotem do garnka, dolej wywar z warzyw, doprowadź do wrzenia, po czym ustaw ogień na minimum i dolej zakwas. Dorzuć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłka pokrojone na ósemki, sól, pieprz i majeranek. Od tego momentu utrzymuj barszcz na minimalnym ogniu przez około 15 minut, zwracając uwagę, by nie doprowadzić go do wrzenia.

Ludzie:

Anna Hetman

Anna Hetman

Radna miasta Jastrzębie-Zdrój, była prezydent miasta