Kulinarne święto w Jastrzębiu
Do Jastrzębia-Zdroju przyjechali młodzi adepci sztuki kulinarnej, aby rywalizować w konkursie gastronomicznym. Reprezentowali szkoły z całego województwa śląskiego. Trzynaście zespołów miało za zadanie przygotować karczek wieprzowy wraz z burakami.
„Para w Kuchni” to konkurs kulinarny organizowany przez jastrzębską szkołę gastronomiczną w ZS Nr 2 im. Wojciecha Korfantego. Kolejne edycje przedsięwzięcia cieszą się dużą popularnością wśród szkół kształcących adeptów sztuki kulinarnej.
Uczniowskie zmagania ocenia jury składające się z osób, które zdobyły sobie uznanie w świecie gastronomii. Tak było również i w tym roku. W skład komisji weszli: prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i członek Euro Toques Polska - Jacek Dudka, właściciel firmy „Bałkańskie smaki” - Wiesław Wróblewski, szef kuchni restauracji „Amarone”, Hotel Gorczowski w Chorzowie - Łukasz Kończak, szef kuchni restauracji „Dolce Vita” w Ustroniu - Arkadiusz Orszulik, szef kuchni restauracji „Dąbrówka” w Jastrzębiu-Zdroju - Damian Gotówko. Nad tym, aby wszystko przebiegło sprawnie, czuwały nauczycielki „Korfantego” Ewa Goraus i Anna Labza.
Jury nie miało łatwego zadania, gdyż uczestnicy wykonali zadanie na bardzo wysokim i wyrównanym poziomie. Klasyfikacja konkursowa została ustalona następująco:
1 miejsce: Aleksandra Kubarek i Julia Jarnot z PSZ Bieruń, opiekun Małgorzata Rybak.
2 miejsce : Julia Gilner i Natalia Kostka z ZS Nr 7 Tychy, opiekun Agnieszka Kasprzyszyn.
3 miejsce : Aleksandra Dyrbuś i Katarzyna Knopik z ZSP Ornontowice, opiekun Agnieszka Jasińska.
Przyznane zostały również wyróżnienia dla: ZSGiH Bielsko-Biała - Michał Buczka i Bruno Drabik, opiekun Barbara Ormaniec i Damian Wydra, ZSE Wodzisław Śląski - Julia Młynarska i Witold Musioł, opiekun Judyta Lamża, ZS Nr 2 Jastrzębie-Zdrój - Agata Musioł i Tomasz Pisarek, opiekun Ewa Goraus.
Gastronomiczny profil kształcenia cieszy się ostatnio dużą popularnością, o czym świadczy zainteresowanie młodzieży tym typem szkół. Jak podkreślają organizatorzy konkursu, nie bez znaczenia jest też wzrastające zapotrzebowanie pracodawców osobami w dziedzinie szeroko pojętych kulinariów.