środa, 25 grudnia 2024

imieniny: Anastazji, Piotra, Eugenii

RSS

Łyżki z niebezpiecznymi dla zdrowia aminami, pasztet i chipsy nie dla alergików. Kolejne produkty na liście GIS

27.10.2022 08:10 | 0 komentarzy | sqx

GIS wydał ostrzeżenie dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością oraz dwa ostrzeżenia dotyczące żywności. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed używaniem łyżek do makaronu i spożywaniem wskazanych chipsów i pasztetu, których skład nie jest zgodny z opisem na etykiecie.

Łyżki z niebezpiecznymi dla zdrowia aminami, pasztet i chipsy nie dla alergików. Kolejne produkty na liście GIS
Od początku roku GIS wydał już około 60 ostrzeżeń dotyczących żywności lub produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością / fot. GIS
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu: łyżka do makaronu

fot. GIS

fot. GIS

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki określonej w komunikacie.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Łyżka do makaronu 220304
  • Kod kreskowy: 5 903456 114749
  • Producent: Practic Sp. z o. o., S.K.A., Targowisko 499A, 32-015 Kłaj

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent podjął współpracę z Państwową Inspekcją Sanitarną. Zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży kwestionowanego produktu i poinformował o szczegółach swojego odbiorcę. W ramach postępowania wyjaśniającego producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania prowadzone przez zaangażowane podmioty.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu pn. Pasztet z królika, 160 g ze względu na obecność glutenu

fot. GIS

fot. GIS

Zagrożenie:

W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.

Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Pasztet z królika 160 g, na etykiecie widnieje informacja "produkt bezglutenowy"
  • Numer partii/ data minimalnej trwałości: 17.11.2022
  • Producent: P.H.P. Tradycyjne Jadło Beata Lis, Górki 12, 63-000 Środa Wielkopolska, Masarnia Pomarzanowice, 62-010 Pobiedziska

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent poinformował swoich odbiorców i rozpoczął procedury wycofania produktu z rynku.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu prowadzi postępowanie wyjaśniające.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania podejmowane przez dystrybutorów.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie obecności substancji alergennej - glutenu w jednej partii produktu pn. Chipsy kukurydziane solone

Zagrożenie:

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.

Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy
  • Numer partii:147.7
  • Data minimalnej trwałości: 14.08.2023
  • Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent przeprowadził pełną identyfikację i identyfikowalność kwestionowanej partii produktu, sprawdził stany magazynowe dostępnych surowców, wyrobu gotowego. Firma podjęła także działania w celu ustalenia przyczyny zanieczyszczenia produktu glutenem we współpracy z dostawcami surowców. Dodatkowym badaniom pod kątem obecności glutenu poddane zostały kontrpróbki produktu i surowców. Producent uruchomił procedury wycofania produktu z rynku poprzez kontakt z poszczególnymi odbiorcami.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

fot. GIS

fot. GIS