środa, 25 grudnia 2024

imieniny: Anastazji, Piotra, Eugenii

RSS

23.10.2022 18:21 | 1 komentarz | KaBa

W Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni przypadający na 20 października, uczniowie klasy gastronomicznej Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego przygotowali zupę cebulową. Uczniowie dzielą się swoim przepisem i zachęcają do samodzielnego wykonania. 

W Dzień Szefa Kuchni zrobili zupę cebulową. Wypróbuj przepis
Uczniowie „Korfantego” zachęcają do wykonania zupy cebulowej. Mają sprawdzony przepis
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Uczniowie jastrzębskiej szkoły gastronomicznej wspólnie z zaprzyjaźnioną szkołą w czeskich Šilheřovicach z okazji Dnia Szefa Kuchni postanowili przygotować zupę cebulową - specjalność kuchni francuskiej.

- W całej szkole unosił się aromat cebuli, bo na tym polegały zmagania kulinarne. Niejedna łza poleciała z oczu uczniów, aby stworzyć pyszne danie kuchni innego narodu. Całość zakończona została degustacją - było smakowicie - podsumowała Ewa Goraus, nauczycielka, praktycznej nauki zawodu w „Korfantym”.

Uczestnicy warsztatów gastronomicznych bardzo chętnie poznają potrawy innych narodów. Jak sami przyznają, najbardziej lubią kuchnię włoską z pizzą na czele. Znajdują się również zwolennicy potraw z Dalekiego Wschodu - sushi.

- Lubimy brać udział w przedsięwzięciach wraz ze szkołą czeską. Poznajemy przy tym różne ciekawe potrawy. Zawsze się czegoś nowego i dobrego nauczymy. Dziś była to zupa cebulowa, innym razem może zrobimy coś z kuchni naszych południowych sąsiadów - mówiła jedna z uczestniczek warsztatów.

Uczniowie podają przepis na francuską zupę cebulową

Każdy, kto chciałby wykonać zupę cebulową, może to zrobić według przepisu, z którego korzystali uczniowie „Korfantego”.

Zupa cebulowa

Składniki: 1 kg cebuli, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu wołowego, 1 czerstwa bagietka, ser żółty do posypania (Edam), 3 łyżki masła.

Wykonanie: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę, mieszając, smaż na wolnym ogniu. Dodaj świeży posypany tymianek, smaż dalej, aż cebula się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli, bo będzie gorzka.

W międzyczasie można pokroić bagietkę na małe cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.

Przelej zupę do miseczki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym żółtym serem i zapiekaj chwilkę pod grillem, aby ser się stopił.