Wybrano najlepsza babkę w mieście
Podczas Jarmarku Wielkanocnego, który odbył się w ostatni weekend, wybrano najlepszą babkę wielkanocną. Jury złożone z pań z koła gospodyń wiejskich za bezkonkurencyjny uznały wypiek pani Ewelina Krypczyk-Rybak i je córki Gai.
Jednym z punktów tegorocznego jarmarku wielkanocnego w Jastrzębiu był konkurs na najlepszą babkę. Doświadczone gospodynie z koła gospodyń wiejskich wybrały tę najlepszą. Bezkonkurencyjna okazała się babka upieczona przez Ewelinę Krypczyk-Rybak i je córkę Gaję.
Zwyciężczynie dzielą się z przepisem na wielkanocny wypiek.
Składniki:
- 10 jajek,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka rozpuszczonego masła.
Wykonanie:
Białka należy oddzielić od żółtek. Białka ubić do uzyskania puszystej piany, stopniowo dodawać cukier, a następnie powoli dodawać po 1 żółtku. Wtedy dodać suche składniki - mąka oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewać powolutku rozpuszczone masło. Przełożyć do formy lub keksówki i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Nagrodą główną było słodkie spotkanie we dwoje w kawiarni Coffeinna.
Komentarze
5 komentarzy
Gratulacje, prezentuje się znakomicie, i pewnie wybornie smakuje ????????????
"2 łyżeczki proszku do pieczenia"
Tradycja pieczenia babek wielkanocnych siega, oczywiscie, poczatkow ne.
JSW już che kupić ten przepis i nakęcić film.
Najlepszą babką jest pani burmistrz
Gratuluję udanej i z pewnością smakowitej babeczki