Niedziela, 24 listopada 2024

imieniny: Emmy, Flory, Jana

RSS

Co warto wiedzieć na temat witamin ADEK?

15.03.2022 18:03 | 1 komentarz | dam

Wyróżniamy tylko i wyłącznie cztery witaminy, które przepadają za tłuszczem. Są to oczywiście związki organiczne A, D, E oraz K, czyli te, które bez trudu się w nim rozpuszczają. Większości witamin nasze ciało nie jest w stanie magazynować, aczkolwiek w tym wypadku jest nieco inaczej. Te konkretne związki odkładane są zarówno w wątrobie, jak i tkance tłuszczowej. Co to oznacza? Oczywiście to, że nie grozi nam ich niedobór. Niestety jest także druga strona medalu. Skoro ich nie wydalamy z moczem czy potem, to może pojawić się ich nad miar. Co warto wiedzieć na temat witamin ADEK?

Co warto wiedzieć na temat witamin ADEK?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Witamina A

Witamina A występuje w dwóch postaciach. Pierwsza z nich to retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego, do których zaliczamy mleko, jajka, masło, ryby morskie czy wątróbkę. To właśnie przedawkowanie retinolu może okazać się bardzo poważne w skutkach. Druga forma witaminy A to tak zwany beta-karoten. Pojawia się on w produktach pochodzenia roślinnego (czerwone oraz pomarańczowe i żółte warzywa, a także owoce i warzywa zielonolistne). Nadmiar tej witaminy sprawia, że człowiek boryka się ze zmianami skórnymi, utratą apetytu, a także osłabieniem mięśni. 

Witamina D

Witamina D dostarczany jest do naszego organizmu wraz z pożywieniem, a jej największe zasoby można znaleźć w rybach morskich oraz tranie. Na tym nie jednak nie koniec, powstaje ona także w organizmie za sprawą oddziaływania na skórę promieni ultrafioletowych. Jedynie 20 minut na słońcu okazuje się wystarczający, aby pojawiał się odpowiednia ilość właśnie tej witaminy. Co się dzieje, kiedy dojdzie do jej nadmiaru? Mogą pojawić się nudności, witaminy, uszkodzenie nerek, a nawet zwapnienie tętnic. 

Witamina E

Witamina E znajduje się w produktach roślinnych - oleje, orzechy, migdały, kiełki pszenicy, orzechy lub zielonolistne warzywa. Co więcej, jej bardzo dobrym źródłem są jajka szprotki oraz masło. Jej przedawkowanie jest bardzo trudne i rzadko spotykane. Jeśli jednak do tego dojdzie, osoba, która się z tym boryka, będzie odczuwała symptomy, takie jak zmęczenie, bóle głowy czy zaburzenia jelitowe.

Witamina K

Witamina K występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych oraz skórkach owoców. Produkują ją także bakterie jelitowe, a nadmiar skutkuje niedokrwistością. Właśnie dlatego warto kontrolować jej ilość w organizmie. Takie problemy mogą w późniejszym czasie skutkować znacznie poważniejszymi schorzeniami, których każdy z nas chciałby przecież uniknąć. 

Materiał partnera