Niedziela, 24 listopada 2024

imieniny: Emmy, Flory, Jana

RSS

Karp wędzony z kapustą i grzybami

24.12.2020 10:38 | 1 komentarz | kb

Karp to ryba, która niemalże obowiązkowo gości na wigilijnych stołach Polaków. W naszym kraju była znana od dawna, ale popularna stała się po II wojnie światowej. Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego - Technikum Gastronomicznego proponują wędzonego karpia z kapustą i grzybami.

Karp wędzony z kapustą i grzybami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Adepci Technikum Gastronomicznego w jastrzębskim „Korfantym” są znani z tego, że kulinaria nie znają przed nimi tajemnic.  Potrafią zachwycić, szczególnie potrawami w ich świątecznej odsłonie. Może warto spróbować karpia wędzonego z kapustą i grzybami, nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia? Poniżej prezentujemy uczniowski sposób na takiego właśnie karpia.

Karp wędzony

Składniki:  żywy karp,  sól,  piwo,  cukier,  pieprz,   liść laurowy , vegeta.  

Karpie dokładnie umyj, zdejmij z nich większe łuski oraz pozbądź się skrzeli. Tak przygotowane ryby umieść w wiadrze zalewając je piwem , solą oraz cukrem (zalewa peklująca). Do zalewy możesz dodać również 5 g pieprzu i 2 liście laurowe. Pozostaw szczelnie zamknięte w temperaturze 2°C na 5 godzin. Po tym czasie ryby wyjmij I opukaj pod zimną wodą i dopraw solą oraz vegetę. Teraz możesz zacząć wędzić! Ryby wędź na ciepło przez jedną do półtorej godziny w temperaturze 70-80°C.  

Kapusta z grzybami: 

Składniki: kiszona kapusta,  sól, pieprz, cebula, grzyby,  mąka, olej.  

Grzyby umyć i namoczyć kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać. Zalać odcedzoną wodą, w której moczyły się grzyby. Dodać grzyby pokrojone na paseczki i dusić na małym ogniu do miękkości. Przesmażyć mąkę na oleju, dodać posiekaną cebulę, rozprowadzić 3 łyżkami zimnej wody i wlać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje.