Karp wędzony z kapustą i grzybami
Karp to ryba, która niemalże obowiązkowo gości na wigilijnych stołach Polaków. W naszym kraju była znana od dawna, ale popularna stała się po II wojnie światowej. Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego - Technikum Gastronomicznego proponują wędzonego karpia z kapustą i grzybami.
Adepci Technikum Gastronomicznego w jastrzębskim „Korfantym” są znani z tego, że kulinaria nie znają przed nimi tajemnic. Potrafią zachwycić, szczególnie potrawami w ich świątecznej odsłonie. Może warto spróbować karpia wędzonego z kapustą i grzybami, nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia? Poniżej prezentujemy uczniowski sposób na takiego właśnie karpia.
Karp wędzony
Składniki: żywy karp, sól, piwo, cukier, pieprz, liść laurowy , vegeta.
Karpie dokładnie umyj, zdejmij z nich większe łuski oraz pozbądź się skrzeli. Tak przygotowane ryby umieść w wiadrze zalewając je piwem , solą oraz cukrem (zalewa peklująca). Do zalewy możesz dodać również 5 g pieprzu i 2 liście laurowe. Pozostaw szczelnie zamknięte w temperaturze 2°C na 5 godzin. Po tym czasie ryby wyjmij I opukaj pod zimną wodą i dopraw solą oraz vegetę. Teraz możesz zacząć wędzić! Ryby wędź na ciepło przez jedną do półtorej godziny w temperaturze 70-80°C.
Kapusta z grzybami:
Składniki: kiszona kapusta, sól, pieprz, cebula, grzyby, mąka, olej.
Grzyby umyć i namoczyć kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać. Zalać odcedzoną wodą, w której moczyły się grzyby. Dodać grzyby pokrojone na paseczki i dusić na małym ogniu do miękkości. Przesmażyć mąkę na oleju, dodać posiekaną cebulę, rozprowadzić 3 łyżkami zimnej wody i wlać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje.