Coś słodkiego na święta. Wypróbuj przepisy
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez słodkości. Tradycyjnie część z nich wykonujemy sami. Swoimi sprawdzonymi przepisami dzielą się uczniowie Technikum Gastronomicznego i Szkoły Branżowej w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego. Publikujemy ich drugą cześć.
#Świątanachacie. Co robić? Może dobrze, właśnie w okresie przedświątecznym, spędzić nieco czasu w kuchni i wyczarować słodkości na wielkanocny stół. Uczniowie „Korfantego” przekonują, że warto.
Przepis na mazurek z czarną porzeczką Martyny Feliszek
Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki, 20 dag margaryny, 2 jajka, 1 łyżeczka czubata sody, 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki śmietany. Masa: 0,5 litra mleka, 4 łyżki mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru pudru olejek migdałowy, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany 18%. dodatki do ozdobienia (migdały, orzechy, kokos, itp.)
Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 placki.
Masa: z mleka i mąki ugotować budyń. Po ostygnięciu utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i dodać olejek migdałowy. Pierwszy placek przełożyć dżemem. Na drugim rozprowadzić masę budyniową. Przykryć 3 plackiem. Polewa: margarynę, cukier puder, kakao i śmietanę rozpuścić i ciepłą wylać na wierzch ciasta. Na koniec udekorować ulubionymi składnikami
Przepis na paschę, czyli pyszny deser Iwony Wewióry
Składniki: 8 żółtek, 200 g cukru, 250 g masła, 100 g śmietanki 30%, 250 g różnych bakalii, 1 kg twaróg tłusty - zmielony dwa razy, wanilia
Sposób przygotowania: Żółtka z cukrem ucierać na parze, dodać masło miękkie, śmietankę. Zdjąć z pary, ciągle ucierając dodajemy porcjami twaróg i ucieramy na gładką masę. Bakalie sparzyć i pokroić, dodać do masy razem z wanilią (sprawdziła się Bourbon Wanilię mielona), dokładnie wymieszać. Masę przekładamy na sito wyłożone gazą, zawijamy, obciążyć talerzykiem i kamieniem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Odwijamy, przekładamy na talerz i dekorujemy według uznania.
Przepis na babkę wielkanocną od Julii Sitek
Składniki: 4 duże jajka (L), 200 g masła, skórka i sok z 1 cytryny, 1 szklanka cukru (180 g), 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g), 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej na wierzch: cukier puder lub lukier i obrane migdały lub gotowe jajeczka.
Sposób przygotowania: Jajka w temperaturze pokojowej włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić. Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (średnica ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny, odstawić. Do większej miski wybić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto. Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.45 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować i obłożyć obranymi migdałami lub gotowymi jajeczkami.
Komentarze
2 komentarze
Pyszne :)
My Polacy taki przekorny naród. Jak wolno to po co się wysilać, jak zabraniają to na złość akurat tak będzie robić.....Chyba wszyscy chcemy żeby to wszystko jak najszybciej minęło, a nie trwało to przez kilka miesięcy, więc warto chyba to przemyśleć