Śląskie kołocze w ZS 2
Śląskie kołocze i inne maszkety powstały w środę w Zespole Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego. A wszystko to w ramach polsko-czeskiego programu współpracy szkół z Jastrzębia i Silherovic.
Śląska tradycja kulinarna zagościła w „Dwójce”. Uczniowie z Polski oraz Czech przygotowali najpopularniejszą w naszym regionie słodkość, czyli kołocz. Zgodnie z tradycją był wykonany z dodatkiem sera, maku i jabłek.
- W naszej szkolnej kuchni Uczniowie ZS nr 2 gościli młodzież z ZS nr 9 oraz czeskich Silherovic. Oprócz tego przyjechali do nas znani i doświadczeni szefowie kuchni Sławomir Szczygielski oraz Łukasz Kończak, pracujący na co dzień w hotelu „Dąbrówka”. Uczniowie poznali kulinarne tradycje śląskich maszketów (słodkości) zarówno, jak po czeskiej stronie granicy. U nas tradycyjnie wykonuje się duże kołocze, w Czechach - mniejsze, jednak tak samo zakorzenione w lokalnej tradycji – mówi Iwona Wewióra, nauczycielka Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół nr 2.