Tort z Jastrzębia podbił serca jury, czyli zdrowe słodkości
„Egzotyczny sen” - praca młodych cukierników z Zespołu Szkół nr 2, przyniosła im drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie cukierniczym. Dzieło uczennic udowadnia, że mogą być zdrowe słodkości.
Tort to temat jak najbardziej na czasie zwłaszcza w okresie Świąt Wielkanocnych. Niejedna pani domu pokusi się o własnoręczny wybór tej słodkości. Za wzór mogą posłużyć uczennice Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego, które tortem „Egzotyczny sen” zajęły drugie miejsce w konkursie cukierniczym podczas IX Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGi".
Wykonany przez Aleksandrę Jankowską i Elżbietę Lewińską z klasy III „d” Technikum w ZS 2, tort z awokado i limonki był wegański, bez produktów pochodzenia zwierzęcego, jak jaja, czy mleko, a dodatkowo nie zawierał glutenu, ani cukru rafinowanego. Połączenie smakowe warstwy bakaliowej z egzotycznymi owocami zaintrygowało jury.
- W finale konkursu wystąpiło 8 drużyn z całego kraju, z czego aż dwie reprezentowały naszą szkołę. Aleksandra Jarosiewicz i Anna Szuster z klasy I „d” Technikum wykonały bezę z truskawkami z kremem z mleka kokosowego, słodzoną naturalnym cukrem brzozowym. Obie drużyny udowodniły, że słodkości wcale nie muszą być niezdrowe. Organizatorzy konkursu podkreślili, że tegoroczna edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem młodych cukierników i uczniów związanych z branżą gastronomiczną, a poziom, kreatywność oraz zaangażowanie młodzieży były na bardzo wysokim poziomie - informuje Zespół Szkół nr 2.