"Dąbrówka" z certyfikatem Szlaku Kulinarnego
Restauracja hotelu "Dąbrówka" otrzymała certyfikat Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki". We wtorek rozdano pierwsze certyfikaty dla restauratorów w naszym województwie.
Żeby otrzymać takie wyróżnienie restauratorzy musieli serwować w swoich lokalach kilka tradycyjnie przyrządzanych regionalnych potraw. We wtorek pierwsze certyfikaty otrzymało 23 restauratorów.
- Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji - czystość, czy dbałość o obsługę - informują organizatorzy.
Jednym z lokali, który otrzymał certyfikat była restauracja Hotel Dąbrówka z Jastrzębia-Zdroju. - Zależy nam na rozreklamowaniu Śląska i jego kulinariów, dlatego też przyłączyliśmy się do projektu - mówi Marta Kodzielnik z Hotelu Dąbrówka.
Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego.
- Przygotowanie tradycyjnego dania pochodzącego z województwa śląskiego to nie lada sztuka. Tym bardziej cieszymy się, że powstał szlak restauracji, które znają tajniki tej sztuki i przygotowują potrawy smaczne, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy tej kuchni - powiedział podczas gali wręczenia certyfikatów Mariusz Kleszczewski, Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej.