Czas na Śląskie. To prestiżowy konkurs i misja Nowin, by wspierać lokalnych producentów żywności
W pięknych i gościnnych murach Pubu Maszynownia przy Browarze Zamkowym w Raciborzu odbyły się 7 grudnia obrady Kapituły Konkursu, w którym wybierano najlepsze produkty żywnościowe w Subregionie Zachodnim Województwa Śląskiego. To część projektu społeczno-medialnego Wydawnictwa Nowiny.
Widzimy taką potrzebę, by wspierać lokalne działania na polu edukacji, pracy czy właśnie rynku spożywczego. Rok temu w pandemii ruszyliśmy z projektem Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty i pomagaliśmy lokalnemu biznesowi przetrwać trudny czas lockdownu.
- Handel, gastronomia i usługi borykały się wtedy z niemałymi kłopotami, a my zaoferowaliśmy tym branżom medialne działania, by nie zostali sami w trudnych warunkach - tłumaczy Marek Kuder dyrektor Działu Rozwoju Biznesu w Wydawnictwie Nowiny.
Akcja Kupuję-Smakuję jest kontynuowana, a nową propozycją w ramach tego projektu jest prestiżowy konkurs na najlepsze produkty spożywcze w Subregionie Zachodnim Województwa Śląskiego. - Oceniamy jakość tych produktów, wyłaniamy najlepszych, by przyznać im znak „Czas na Śląskie”, swoistą gwarancję jakości - dodaje Marek Kuder.
W portalu nowiny.pl, w pięciu gazetach wydawnictwa oraz jego mediach społecznościowych promowane jest i będzie to, co może zagościć na naszych stołach w okresie świątecznym i nie tylko.
Kapituła z mistrzem w składzie
- W gronie oceniających mamy zacne osobistości. Są nimi: Tomasz Szypuła właściciel lodziarni Miś w Raciborzu i Pod Orzechem w Baborowie, aktualny „lodowy” mistrz Europy w swojej branży, wyróżniony na Mistrzostwach Świata; Jakub Jankowski szef restauracji Młyn w Raciborzu; Anna Kłosek znana dietetyczka w Raciborzu, która radzi jak jeść zdrowo, żeby czuć się dobrze oraz reprezentujący Wydawnictwo Nowiny jego prezes Arkadiusz Gruchot i Ewa Węgrzyn z Działu Rozwoju Biznesu.
Marek Kuder podkreśla rolę lokalnego patriotyzmu konsumenckiego:
Doceńmy swoje! W ten sposób zadbamy o nasze lokalne firmy i nasze miejsca pracy.
Czujemy się związani z regionem
Dla prezesa Arkadiusza Gruchota konkurs Czas na Śląskie jest okazją, by podkreślić, że Nowiny są wręcz zwariowane na punkcie lokalności i śląskości. - Tak postrzegamy naszą misję - działamy tu i teraz i chcemy wspierać region, bo czujemy się z nim związani. Dobrobyt naszych Czytelników, Reklamodawców jest naszym dobrobytem. Kreujemy pewne inicjatywy i teraz jesteśmy w kuchni, promując śląskie produkty Od dawna wykonujemy takie działania - zapewnia szef wydawnictwa. Gruchot dodaje, że wybór najlepszych produktów to dla Nowin wielka odpowiedzialność.
Projekt Czas na Śląskie zyskał patronaty honorowe marszałka województwa śląskiego Jakuba Chełstowskiego i starosty raciborskiego Grzegorza Swobody.
Decyzje Kapituły na temat wyboru najlepszych produktów zostaną zaprezentowane 15 grudnia w trakcie transmisji na żywo ze Studia Nowiny. Szczegóły podamy wkrótce.
Wywiady z ekspertami
W Pubie Maszynownia przeprowadziliśmy również krótkie wywiady z członkami Kapituły Konkursu Czas na Śląskie. Można je obejrzeć na wideo.
O tym dlaczego Dział Rozwoju Biznesu Wydawnictwa Nowiny zajął się wsparciem lokalnych producentów żywności mówi jego szef Marek Kuder.
Arkadiusz Gruchot mówi m.in. o bogatej przeszłości Wydawnictwa Nowiny w promowaniu lokalnych wartości, smaków i bohaterów. Zorganizowało plebiscyty i konkursy temu poświęcone - m.in. Skarby Raciborszczyzny, 100 Autorytetów na 100-lecie Niepodległości.
Tomasz Szypuła - raciborzanin wywodzący się z Baborowa, właściciel kultowej lodziarni Miś odsłania kulisy turnieju o Mistrzostwo Świata branży lodziarskiej i mówi o swoich ulubionych smakach ze Śląska.
Anna Kłosek - profesjonalna dietetyczka zdradza tajniki zdrowego żywienia i przyznaje się, że czasem pozwala sobie na frytki.
Jakub Jankowski prowadzący Restaurację Młyn w Raciborzu uważa, że Ślązacy są bardzo przywiązani do regionalnych dań i dostrzega w tym różnicę na plus w porównaniu z Małopolską, z której się wywodzi.
Ewa Koczwara - manager projektu z Działu Rozwoju Biznesu w Nowinach, pomysłodawczyni słynnego projektu RowerON o relacjach między dietą a sportowym stylem życia.
Najnowsze komentarze