Poniedziałek, 17 czerwca 2024

imieniny: Laury, Alberta, Marcjana

RSS

Czas na Śląskie. To prestiżowy konkurs i misja Nowin, by wspierać lokalnych producentów żywności

09.12.2021 11:26 | 0 komentarzy | ma.w

W pięknych i gościnnych murach Pubu Maszynownia przy Browarze Zamkowym w Raciborzu odbyły się 7 grudnia obrady Kapituły Konkursu, w którym wybierano najlepsze produkty żywnościowe w Subregionie Zachodnim Województwa Śląskiego. To część projektu społeczno-medialnego Wydawnictwa Nowiny.

Czas na Śląskie. To prestiżowy konkurs i misja Nowin, by wspierać lokalnych producentów żywności
Uczestnicy obrad Kapituły Konkursu Czas na Śląskie w pubie Maszynownia. Spotkanie odbyło się 7 grudnia. Wyniki zostaną ogłoszone 15 grudnia.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Widzimy taką potrzebę, by wspierać lokalne działania na polu edukacji, pracy czy właśnie rynku spożywczego. Rok temu w pandemii ruszyliśmy z projektem Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty i pomagaliśmy lokalnemu biznesowi przetrwać trudny czas lockdownu.

- Handel, gastronomia i usługi borykały się wtedy z niemałymi kłopotami, a my zaoferowaliśmy tym branżom medialne działania, by nie zostali sami w trudnych warunkach - tłumaczy Marek Kuder dyrektor Działu Rozwoju Biznesu w Wydawnictwie Nowiny.

Akcja Kupuję-Smakuję jest kontynuowana, a nową propozycją w ramach tego projektu jest prestiżowy konkurs na najlepsze produkty spożywcze w Subregionie Zachodnim Województwa Śląskiego. - Oceniamy jakość tych produktów, wyłaniamy najlepszych, by przyznać im znak „Czas na Śląskie”, swoistą gwarancję jakości - dodaje Marek Kuder.

W portalu nowiny.pl, w pięciu gazetach wydawnictwa oraz jego mediach społecznościowych promowane jest i będzie to, co może zagościć na naszych stołach w okresie świątecznym i nie tylko.

Kapituła z mistrzem w składzie

- W gronie oceniających mamy zacne osobistości. Są nimi: Tomasz Szypuła właściciel lodziarni Miś w Raciborzu i Pod Orzechem w Baborowie, aktualny „lodowy” mistrz Europy w swojej branży, wyróżniony na Mistrzostwach Świata; Jakub Jankowski szef restauracji Młyn w Raciborzu; Anna Kłosek znana dietetyczka w Raciborzu, która radzi jak jeść zdrowo, żeby czuć się dobrze oraz reprezentujący Wydawnictwo Nowiny jego prezes Arkadiusz Gruchot i Ewa Węgrzyn z Działu Rozwoju Biznesu.

Marek Kuder podkreśla rolę lokalnego patriotyzmu konsumenckiego:

Doceńmy swoje! W ten sposób zadbamy o nasze lokalne firmy i nasze miejsca pracy.

Czujemy się związani z regionem

Dla prezesa Arkadiusza Gruchota konkurs Czas na Śląskie jest okazją, by podkreślić, że Nowiny są wręcz zwariowane na punkcie lokalności i śląskości. - Tak postrzegamy naszą misję - działamy tu i teraz i chcemy wspierać region, bo czujemy się z nim związani. Dobrobyt naszych Czytelników, Reklamodawców jest naszym dobrobytem. Kreujemy pewne inicjatywy i teraz jesteśmy w kuchni, promując śląskie produkty Od dawna wykonujemy takie działania - zapewnia szef wydawnictwa. Gruchot dodaje, że wybór najlepszych produktów to dla Nowin wielka odpowiedzialność.

Projekt Czas na Śląskie zyskał patronaty honorowe marszałka województwa śląskiego Jakuba Chełstowskiego i starosty raciborskiego Grzegorza Swobody.

Decyzje Kapituły na temat wyboru najlepszych produktów zostaną zaprezentowane 15 grudnia w trakcie transmisji na żywo ze Studia Nowiny. Szczegóły podamy wkrótce.

Wywiady z ekspertami

W Pubie Maszynownia przeprowadziliśmy również krótkie wywiady z członkami Kapituły Konkursu Czas na Śląskie. Można je obejrzeć na wideo.

O tym dlaczego Dział Rozwoju Biznesu Wydawnictwa Nowiny zajął się wsparciem lokalnych producentów żywności mówi jego szef Marek Kuder.

Arkadiusz Gruchot mówi m.in. o bogatej przeszłości Wydawnictwa Nowiny w promowaniu lokalnych wartości, smaków i bohaterów. Zorganizowało plebiscyty i konkursy temu poświęcone - m.in. Skarby Raciborszczyzny, 100 Autorytetów na 100-lecie Niepodległości.

Tomasz Szypuła - raciborzanin wywodzący się z Baborowa, właściciel kultowej lodziarni Miś odsłania kulisy turnieju o Mistrzostwo Świata branży lodziarskiej i mówi o swoich ulubionych smakach ze Śląska.

Anna Kłosek - profesjonalna dietetyczka zdradza tajniki zdrowego żywienia i przyznaje się, że czasem pozwala sobie na frytki.

Jakub Jankowski prowadzący Restaurację Młyn w Raciborzu uważa, że Ślązacy są bardzo przywiązani do regionalnych dań i dostrzega w tym różnicę na plus w porównaniu z Małopolską, z której się wywodzi.

Ewa Koczwara - manager projektu z Działu Rozwoju Biznesu w Nowinach, pomysłodawczyni słynnego projektu RowerON o relacjach między dietą a sportowym stylem życia.