Podpisano umowę na organizację festiwalu "Śląskie Smaki" w Raciborzu
Organizacja tegorocznej edycji festiwalu „Śląskie Smaki” w Raciborzu nabiera tempa. Dziś, tj. 15 marca w siedzibie urzędu starosta Grzegorz Swoboda wraz z dyrektorem Zamku Piastowskiego w Raciborzu Grażyną Wójcik podpisali umowę na organizację wydarzenia naZamku Piastowskim w Raciborzu ze Śląską Organizacją Turystyczną w Katowicach. ŚOT reprezentował jej prezes Adam Wawoczny.
– Pomimo trudności pandemicznych naszymi działaniami chcemy wzmocnić promocję Raciborszczyzny, pokazać piękno krajobrazu oraz nasze bogactwo kulturowe, w tym także kulinarne – podkreślał starosta. Jest to jedno z wielu zaplanowanych działań, których celem jest ożywienie branży turystycznej na terenie powiatu raciborskiego, która mam nadzieję, przyczyni się do rozwoju branży gastronomicznej, bazy noclegowej i poprawi atrakcyjność powiatu – dodał.
Przypomnijmy, że Powiat Raciborski już w zeszłym roku chciał przystąpić do organizacji festiwalu. Niestety wybuch pandemii COVID-19 pokrzyżował plany organizacji wszystkich wydarzeń kulturalnych.
W 2019 roku festiwal gościł przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach (gm. Kuźnia Raciborska).
Ludzie:
Grażyna Wójcik
Była dyrektor Agencji Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu.
Grzegorz Swoboda
Starosta Raciborski
Komentarze
2 komentarze
Ożywienie branży turystycznej poprzez festiwal, to po prostu jednarozawy event? Poza tym to już było w Powiecie w Rudach, w Rudniku, takie stare pomysły co już były. Oby ta impreza była bezpieczna bo plac zamkowy nie jest duży a epidemia rozkręca się, no i dobrze by pomyślano przy okazji o zdrowym żywieniu co uczą już w przedszkolu i na to idę publiczne pieniądze.
Brawo Polowy, w końcu coś zaczyna się dziać!