Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Uczniowie Gastronomika przygotowują się do praktyk na Teneryfie

13.03.2018 06:00 | 0 komentarzy | ż

Szesnastu techników hotelarstwa i techników żywienia rozpoczęło przygotowania do wyjazdu na zagraniczne praktyki zawodowe. Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach realizowanego przez CKZiU nr 1 w Raciborzu projektu „Mobilni i kreatywni na europejskim rynku pracy”

Uczniowie Gastronomika przygotowują się do praktyk na Teneryfie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Projekt finansowany jest z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” na zasadach Programu Erasmus+.

Uczniowie rozpoczęli już przygotowania z języka hiszpańskiego. Przed nimi jeszcze 30 godzin języka angielskiego i 10 godzin przygotowania psychologiczno-pedagogicznego. 29 września wylecą na Teneryfę, gdzie przez miesiąc będą odbywać praktykę zawodową w hotelach i restauracjach.

W trakcie pobytu na wyspie technicy hotelarstwa oraz technicy żywienia i usług gastronomicznych będą również realizowali program kulturowy. Zobaczą m.in. Park Narodowy Teide – największy park na Wyspach Kanaryjskich, wioskę i wzgórze Masca znajdujące się w czołówce najbardziej uczęszczanych szlaków na Teneryfie, Siam Park, czyli egzotyczny tajski raj, Loro Park – jedyny w swoim rodzaju ogród zoologiczny, Garachico - kanaryjską miejscowość należącą do regionu Santa Cruz de Tenerife oraz San Cristobal de la Laguna. Po powrocie uczniowie będą dzielić się wiedzą i doświadczeniem z uczniami, którzy zostali w kraju.

W ramach tego samego projektu uczniowie kształcący się w zawodach technik budownictwa i technik ochrony środowiska będą odbywać praktyki zawodowe na północy Portugalii a technicy ekonomiści oraz technicy logistycy w Granadzie (maj 2018). Ponadto nauczyciele branży budowlanej, gastronomicznej i ekonomicznej odbędą szkolenie job shadowing w Hiszpanii (kwiecień 2018; nauczyciele będą towarzyszyć pracownikom zachodnich firm, zdobywając wiedzę i doświadczenie na temat ich pracy).

Celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego, zwiększenie mobilności edukacyjnej i zawodowej uczniów oraz nauczycieli, podniesienie zdolności do przyszłego zatrudnienia i samozatrudnienia oraz wzrost kompetencji osobistych i językowych uczestników  projektu.

Wszystkie koszty związane z realizacją projektu: przelot, zakwaterowanie, wyżywienie oraz program kulturowy są finansowane z funduszy Unii Europejskiej. Uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów.

źródło: CKZiU nr 1 w Raciborzu, oprac. ż