Wariacje kulinarne o schabowym w rozmarynie
Była już gęsina, karkówka i mielone. Teraz przyszedł czas na schab. Już po raz siódmy w wodzisławskim ekonomiku odbyła się Śląska Jesień Kulinarna.
23 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. odbyła się siódma edycja wojewódzkiego konkursu gastronomicznego pn. Śląska Jesień Kulinarna. Motywem przewodnim zmagań był schab w rozmarynie.
W konkursie wzięło udział 19 drużyn uczniowskich ze szkół z Tczewa, czeskiej Stonavy, Marklowic, Wisły, Tych, Raciborza, Cieszyna, Jastrzębia-Zdroju, Swarożyna, Ornontowic, Żor, Czerwionki-Leszczyn, Bierunia, Bielska-Białej i Wodzisławia Śl.
Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie w ciągu 120 minut 3 porcji dania głównego na bazie schabu bez kości i Primerby Rozmarynowej Knorr oraz tradycyjnych dodatków z Kuchni Śląskiej wraz z dekoracją według nadesłanych wcześniej autorskich przepisów. Jak podkreślają organizatorzy, poziom dań i pracy uczniów był bardzo wysoki, a jury miało niemały, smaczny problem do rozwiązania oceniając pracę młodych kucharzy.
Ostatecznie zostali wyłonieni mistrzowie VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej:
1. Klaudia Kiełkowska i Robert – ZSE w Wodzisław Śl.
2. Patrycja Mandera i Łukasz Skowron – ZSE w Wodzisław Śl.
3. Julita Puzdrowska i Julia Langowska – ZSE w Tczewie
Wyróżnienie za smakowitość schabu otrzymało Základní škola a Mateřská škola Stonava z Czech. Wyróżnienie za tradycje śląskie dania trafiło do Zespołu Szkół Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju.
Galę konkursową poprowadził jak co roku inicjator i Mistrz Kuchni Śląskiej Remigiusz Rączka wraz z dyrektor ZSE Marią Lach. Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję dań ze schabu. Drugą atrakcją był pokaz serwisu angielskiego w wykonaniu Piotra Boreckiego wiceprezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
Ludzie:
Remigiusz Rączka
Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.