Piątek, 26 lipca 2024

imieniny: Anny, Mirosławy, Grażyny

RSS

Śląscy policjanci wezmą pod lupę sprzedawców karpi

11.11.2014 15:47 | 2 komentarze | acz

Policjanci z pionów zwalczających przestępczość gospodarczą wzięli udział w szkoleniu z zakresu ochrony karpi i innych ryb. Zjawisko niezgodnego z prawem transportu i uśmiercania tych zwierząt nasila się w okresie przedświątecznym.

Śląscy policjanci wezmą pod lupę sprzedawców karpi
Jacek Bożek z klubu Gaja podczas spotkania z policjantami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

7 listopada na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego odbyło się szkolenie pod tytułem "Ochrona karpi i innych ryb w świetle przepisów ustawy o ochronie zwierząt". Adresowane ono było do policjantów z wydziałów do walki z przestępczością gospodarczą komendy wojewódzkiej oraz komend miejskich i powiatowych śląskiego garnizonu. Wśród prelegentów znaleźli się:

- Jacek Bożek prezes Klubu Gaja - organizatora szkolenia,
- dr hab. Tomasz Pietrzykowski z Katedry Teorii i Filozofii Prawa Uniwersytetu Śląskiego,
- asp. szt. Kamila Siedlarz z KMP w Żorach,
- Marek Nowak - Śląski Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej w Katowiacach,
- podkom. Arkadiusz Pyrkosz z Wydziału do walki z Przestępczością Gospodarczą katowickiej komendy wojewódzkiej,
- mec. Karolina Kuszlewicz - adwokat, prowadząca sprawy z zakresu ochrony zwierząt.

Policjanci w trakcie szkolenia mogli dowiedzieć się jakie są aktualne uregulowania dotyczące ochrony zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem ryb oraz poznać metody zabezpieczenia śladów i przygotowania materiałów procesowych, tak aby ściganie sprawców przestępstw naruszających ustawę o ochronie zwierząt było skuteczne.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami ochronie podlegają wszystkie zwierzęta kręgowe, w tym również ryby. Karalne jest niehumanitarne uśmiercanie takich zwierząt oraz znęcanie się nad nimi. Wśród zachowań wyczerpujących znamiona znęcanie ustawa o ochronie zwierząt wymienia między innymi transport żywych ryb lub ich przetrzymywanie w celu sprzedaży bez dostatecznej ilości wody umożliwiającej oddychanie. Pamiętajmy o tym, przygotowując świąteczne potrawy, a o przypadkach niehumanitarnego traktowania zwierząt informujmy organy ścigania.