Poniedziałek, 21 października 2024

imieniny: Urszuli, Hilarego, Celiny

RSS

Zamiast jednego dużego na Opawsku trzy małe browary

31.10.2013 20:54 | 0 komentarzy | OQL

W Hulczynie warzono piwo już w XVI wieku. Historia browarnictwa jest tutaj związana z samym początkiem miasta, które zostało założone  w roku 1256 na „zielonej łące” przez czeskiego króla Przemysła Ottakara II.

Zamiast jednego dużego na Opawsku trzy małe browary
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ten mądry władca przyznał mu od razu najbardziej zarobkowe i najbardziej ważne średniowieczne prawo miejskie – tzn. prawo do warzenia piwa, które dotyczyło wszystkich mieszkańców. Pierwsze wzmianki o browarze, który znajdował się przy ulicy Pode Zdí, pochodzą z roku 1526, a piwo było tutaj warzone aż do roku 1904. Na pozostałościach pierwotnego browaru nowi właściciele wybudowali współczesny browar i w 1993 roku wznowili tradycję tutejszej produkcji piwa. Ale nie była to droga usłana różami, gdyż właśnie nadchodziła era tanich piw i niezbyt jakościowych surowców. Mimo to, właściciele browaru hulczyńskiego nie dali się łatwo zniechęcić. Na samym początku swej nowej historii miejscowy browar oferował dwa piwa: jasne „Leovar“ i ciemne „Radovar“. Później używano jeszcze dwóch innych nazw, ale przyjęła się w końcu nazwa Avar, która jest krótka, mocna i ma związek z miejscową historią. W etykiecie i nazwie ukryta jest symbolika – Awarowie byli bojownikami bardzo zaborczymi i wygrywającymi, dorównać im próbuje także browar hulczyński w walce ze swoją konkurencją. W większości języków słowiańskich  słowo Awar jest synonimem wielkiego i mocnego człowieka – olbrzyma.

Dzisiaj browar produkuje rocznie aż 10 tysięcy hektolitrów piwa. Od 2011 roku, oprócz piwa, ma także własny bezalkoholowy lekko gazowany napój pod nazwą AVAR Cola.

W regionie znajdziemy jeszcze dwa następne mniejsze browary w miejscowościach Rohov i Raduň. Tradycja warzenia piwa została w Raduniu reaktywowana po ponad 300 latach. Raduňski browar był częścią kompleksu pałacowego, ale pod koniec XVII wieku spalił się i już nie został odbudowany. Nastąpiło to dopiero w 2013 roku. W Raduniu oferują 12° jasne piwo i 11° ciemne. Piwa są przygotowywane tradycyjnie, mają charakterystyczny pełny smak z wyrazistą, ale przy tym delikatną goryczką. Co miesiąc browar przygotowuje piwne specjały. W październiku jest oferowane specjalne piwo półciemne 15°.

W 2010 roku w tradycyjnej gospodzie „U Komárků“ w Rohovie został otwarty mały browar, gdzie standardowo warzą dwa rodzaje piwa. Pierwsze z nich to Rohan. „Piwo warzymy w tradycyjny sposób, w oparciu o klasyczną technologię, tylko z czeskich surowców, ze słodu morawskiego, chmielu żateckiego, drożdży piwnych lokalnej wody źródlanej” – zapewniają właściciele.