Pyszna pizza OHP z Rybnika na Targach Poznańskich
11 października reprezentujący rybnicki hufiec pracy uczestnicy, kształcący się w branży gastronomicznej, wzięli czynny udział w prestiżowej imprezie jaką są Międzynarodowe Targi Poznańskie „POLAGRA”.
![Pyszna pizza OHP z Rybnika na Targach Poznańskich](https://cdn.nowiny.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2012/10/12/86522.jpg)
Celami wyjazdu do Poznania była promocja instytucji na arenie międzynarodowej, doskonalenie zawodowe uczestników oraz poznanie najnowocześniejszych technologii szeroko rozumianej branży spożywczej.
Uczestnicy hufca w składzie Sebastian Biernat, Łukasz Kołodziejczyk i Krzysztof Ulbrych wraz z wychowawcami Katarzyną Piełką i Radosławem Bałą na targach byli współorganizatorami „Strefy Pizzy”. Dzięki uprzejmości czasopisma „Mistrz branży” oraz współpracy z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego, hufiec mógł skorzystać z profesjonalnie przygotowanego stanowiska pracy, wyposażonego w nowoczesny sprzęt do przygotowywania produktów spożywczych. Młodzież poznała m.in. działanie innowacyjnego urządzenia, jakim jest receptor, który służy do dokładnego dozowania półproduktów. Każdy z uczestników mógł samodzielnie obsłużyć urządzenie, dzięki któremu nie popełniamy błędów przy przygotowywaniu m.in. ciasta do pizzy. To właśnie pizza królowała na stoisku „Mistrza branży”. Sebastian, Krzysztof i Łukasz pod okiem mistrza Piotra Burzawy prezentowali zwiedzającym targi „wariacje z pizzy” z zastosowaniem oryginalnej włoskiej receptury przygotowywania ciasta do tej potrawy. Końcowy efekt pracy uczestników wzbudził zachwyt smakowy wśród degustujących pizzę. Należy zaznaczyć, że w gronie zwiedzających dominowali profesjonaliści, dlatego też dokonania gastronomiczne młodzieży można uznać za wielki sukces.
Oprócz pokazów młodzież miała okazję zwiedzić wszystkie ekspozycje Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych „Polagra-Food” oraz IV Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego. W Poznaniu co roku spotkają się producenci, dystrybutorzy, kupcy, handlowcy, hurtownicy, sprzedawcy detaliczni, technologowie i pozostałe osoby związane z branżą spożywczą. Liczba odwiedzających targi to kilkadziesiąt tysięcy osób, trudno więc przecenić wartość promocyjną i szkoleniową udziału w tej imprezie.
Wyjazd nie doszedłby do skutku bez pomocy pozyskanych sponsorów, którzy wsparli naszą inicjatywę. Byli nimi pracodawcy, na co dzień współpracujący z rybnickim hufcem: piekarnie panów Wiesława Brody i Jacka Bobrzyka, restauracja „Renatka” pani Ewy Wargackiej, zakład wędliniarski pana Ernestyna Janety oraz sponsor prywatny pani Katarzyna Byczek. Wszystkim darczyńcom pragniemy złożyć serdeczne podziękowania.
Tekst i zdjęcia: Radosław Bała