Wtorek, 23 lipca 2024

imieniny: Bogny, Sławosza, Żelisława

RSS

Kiszynie kapusty w Tworkowie

26.10.2011 13:10 | 2 komentarze | woj

W tworkowskim centrum kultury odbyło się dziś „Kiszynie kapusty”. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całej gminy Krzyżanowice wspólnymi siłami przygotowały tradycyjną, kiszoną kapustę.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

To druga edycja tej imprezy. W tym roku wzięły w niej udział również dzieci z Tworkowa i Bolesławia. Te drugie przygotowały dla gospodyń przedstawienie, a miejscowe zaśpiewały piosenkę o ogórku.

Krystyna Lamczyk, szefowa gospodyń z Tworkowa i współorganizatorka wydarzenia, wyjaśniła technikę kiszynia. Sabina Ciuraszkiewicz, koordynator ds. kultury w GSOKSiT opowiedziała jak kiedyś wyglądało przygotowywanie zapasów na zimę.
Grzegorz Utracki, wójt Krzyżanowic zgodnie z przyjętym zwyczajem umył stopy wszystkim, którzy przygotowywali kapustę. A polegało to na udeptaniu jej w beczce.

Przepis na surówkę z kapusty jest prosty: poszatkowaną kapustę posolić i udeptać tak, aż wyjdą z niej soki. Następnie dodać posiekaną cebulę, jabłko, pora i marchew. Wymieszać i gotowe. Taką surówkę można jeść na miejscu lub pasteryzować w słoiku.

Głównym organizatorem kiszynia jest Gminny Zespół Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki z dyrektor Darią Wieczorek na czele.

Czytaj więcej w najnowszym numerze Nowin Raciborskich