Niedziela, 21 lipca 2024

imieniny: Daniela, Dalidy, Benedykta

RSS

Mistrzowskie gołąbki z Wodzisławia

30.03.2011 14:18 | 0 komentarzy | raj

 

Natalia Szypuła i Błażej Kubica drudzy w konkursie gastronomicznym „Młodzi gotują 2011”.

 

Mistrzowskie gołąbki z Wodzisławia
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

 

Wczoraj w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbyła się trzecia edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym „Młodzi gotują 2011”. W zmaganiach uczestniczyło 26 uczniów ze szkół województwa śląskiego: z Tychów, Katowic, Dąbrowy Górniczej, Rydułtów, Jastrzębia- Zdroju, Cieszyna, Wisły, Piekar Śląskich, Gliwic, Bytomia, Siemianowic Śląskich, Rybnika i Wodzisławia. Dwuosobowe zespoły zmierzyły się w części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy odpowiadali także przed szefami kuchni.

Tematem tej edycji zmagań kulinarnych były gołąbki z sosem w dowolnej aranżacji. Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu reprezentowali: Natalia Szypuła z klasy I TG i Błażej Kubica z klasy II B ZSZ. Przygotowywali ich nauczyciele przedmiotów gastronomicznych - Judyty Lamża i Krzysztof Zielonka. Wodzisławianie zdobyli drugie miejsce. Natalia i Błażej podali faszerowane brukselki jako „Mini gołąbki z kaszą jaglaną
i nutą ryby maślanej w duecie sosów serowego i pomidorowego”.

(raj)