W Marklowicach kucharzom gratulował Hołowczyc
W minioną niedzielę wieczorem zakończyły się XIV Dni Marklowic połączone w tym roku z Festiwalem Światła i Śląskiego Kustu (czyli jedzenia). Plany organizatorów nieco pokrzyżowała deszczowa pogoda. Mimo to humory wszystkim dopisywały i zabawa byla znakomita. Nie brakowało dobrego, śląskiego jedzenia.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
W niedzielę odbyła się także konferencja "Nowoczesne systemy oświetlenia zewnętrznego i iluminacji". Podczas XIV Dni Marklowic zostały zaprezentowane iluminacje światłami LED Philips wybranych obiektów budowlanych, odbył się także efektowny pokaz laserów. W programie były m.in. koncerty, występy kabaretów, pokaz mody, pokaz hodowców gołębi pocztowych i drobnego inwentarza. Gwiazdami niedzielnego wieczoru byli Mezo i Kasia Kowalska. Patronat prasowy nad trzydniową imprezą sprawowały "Nowiny Wodzisławskie"
Iza Salamon, zdjęcia: Iza Salamon, Marcin Burszczyk
Wyniki konkursów kulinarnych:
Konkurs "Od masorza i od piekorza"
Kategoria: piekarnictwo
I miejsce Jolanta Warczok - za kołocz
II miejsce - Tadeusz Sobala - za chleb wiejski)
III miejsce - Hubert Sobocik - za kokosowe makrony.
Kategoria: zakłady wędliniarskie
I miejsce - Zakład Janeta - za krupnioki
II miejsce - Stanisław Ośliźlok - za kiełbasę górniczą
II miejsce - Gerard Tomaszny - za kabanos staropolski
Konkurs: Najsmaczniejszy śląski kust
Kategoria: kucharze profesjonaliści
I miejsce - restauracja Roma - za jaskółcze gniazda
II miejsce - Alojz i Erwin - za żeberka ciotki Wefy
III miejsce - Łukasz i Ania - za roladę ze śliwką.
Specjalne wyróżnienie otrzymała restauracja Leśna Perła za polędwiczki.
Kategoria: kucharze amatorzy
I miejsce - Irena Pośpiech i Halina Brawański z Koła Gospodyń Wiejskich Radlin II - za kaczkę
II miejsce - Zofia Widenka i Anna Klon z KGW Kokoszyce - za kapuśniak
III miejsce - Irena Adamczyk oraz Elżbieta Żelawska, czyli Koleżanki z Klubu Seniora - za zupę rybną
Skład jury: Hildegarda Klug, Stefania Capek, Piotr Galus, zastepca wójta. Komisji przewodniczył znany śląski kucharz Remigiusz Rączka. Nagrody wręczali goście XIV Dni Marklowic - europoseł Jan Olbrycht oraz towarzyszący mu kierowca rajdowy - Krzysztof Hołowczyc!
Iza Salamon, zdjęcia: Iza Salamon, Marcin Burszczyk
Wyniki konkursów kulinarnych:
Konkurs "Od masorza i od piekorza"
Kategoria: piekarnictwo
I miejsce Jolanta Warczok - za kołocz
II miejsce - Tadeusz Sobala - za chleb wiejski)
III miejsce - Hubert Sobocik - za kokosowe makrony.
Kategoria: zakłady wędliniarskie
I miejsce - Zakład Janeta - za krupnioki
II miejsce - Stanisław Ośliźlok - za kiełbasę górniczą
II miejsce - Gerard Tomaszny - za kabanos staropolski
Konkurs: Najsmaczniejszy śląski kust
Kategoria: kucharze profesjonaliści
I miejsce - restauracja Roma - za jaskółcze gniazda
II miejsce - Alojz i Erwin - za żeberka ciotki Wefy
III miejsce - Łukasz i Ania - za roladę ze śliwką.
Specjalne wyróżnienie otrzymała restauracja Leśna Perła za polędwiczki.
Kategoria: kucharze amatorzy
I miejsce - Irena Pośpiech i Halina Brawański z Koła Gospodyń Wiejskich Radlin II - za kaczkę
II miejsce - Zofia Widenka i Anna Klon z KGW Kokoszyce - za kapuśniak
III miejsce - Irena Adamczyk oraz Elżbieta Żelawska, czyli Koleżanki z Klubu Seniora - za zupę rybną
Skład jury: Hildegarda Klug, Stefania Capek, Piotr Galus, zastepca wójta. Komisji przewodniczył znany śląski kucharz Remigiusz Rączka. Nagrody wręczali goście XIV Dni Marklowic - europoseł Jan Olbrycht oraz towarzyszący mu kierowca rajdowy - Krzysztof Hołowczyc!