środa, 25 grudnia 2024

imieniny: Anastazji, Piotra, Eugenii

RSS

Na Jarmarku Bożonarodzeniowym było gotowanie z prezydentem i lodowisko. Zdradzono przepis na pyszną moczkę [ZDJĘCIA]

21.12.2024 19:54 | 2 komentarze | KaBa

Drugi dzień Jarmarku Bożonarodzeniowego w Jastrzębiu-Zdroju upłynął pod znakiem kulinarnym. Znani kucharze Remigiusz Rączka i Michał Bałazy gotowali z prezydentem Michałem Urgołem. Ruszyło też lodowisko koło Domu Zdrojowego. Zdradzono też przepis na pyszną moczkę.

Na Jarmarku Bożonarodzeniowym było gotowanie z prezydentem i lodowisko. Zdradzono przepis na pyszną moczkę [ZDJĘCIA]
W sobotę jastrzębianie licznie przybyli na jarmark. Fot. KaBa
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jarmark Bożonarodzeniowy na placu reprezentacyjnym przypadł jastrzębianom do gustu. Już drugi dzień mieszkańcy tłumnie przybywają w to miejsce, aby cieszyć się nadchodzącymi świętami.

Zobacz zdjęcia

Prezydent wraz z kucharzami ugotował żur

W sobotę każdy chętny mógł delektować się żurem ugotowanym przez znanych śląskich mistrzów kuchni - Michała Bałazego i Remigiusza Rączkę, ale też przy współudziale prezydenta miasta Michała Urgoła.

- Chciałbym państwu podziękować za to, że tak licznie bierzecie udział w naszym jarmarku. Ta wyjątkowa atmosfera nie pochodzi od ozdób czy atrakcji, które są tutaj przygotowane, ale to wy - mieszkańcy ją tworzycie i za to dziękuję - mówił prezydent.

Także w sobotę wiele stoisk z artykułami świątecznymi i przysmakami oferowało swoje produkty. Najmłodsi i ich rodzice oblegali lodowisko, które znajdowało się przed Domem Zdrojowym. Widać było, że dzieciom sprawiało to ogromną frajdę.

Kucharze Michał Bałazy i Remigiusz Rączka zdradzili jastrzębianom tajniki kuchni świątecznej. Moczka to słodki przysmak, bez którego nie można wyobrazić sobie świąt w śląskim domu.

Przepis na śląską moczkę

Piernik: Namocz piernik w małej ilości wody, aż zmięknie.

Kompot: Ugotuj kompot z suszonych śliwek. Możesz dodać do niego ciemne piwo dla głębszego smaku.

Bakalie: Dodaj do kompotu bakalie, takie jak orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, figi, daktyle.

Dodatki: Możesz dodać gorzką czekoladę, cukier i sok z cytryny, aby wzbogacić smak.

Gotowanie: Wszystko razem zagotuj, a następnie dodaj namoczony piernik. Gotuj, aż moczka zgęstnieje.

Niedziela to ostatni dzień Jarmarku Bożonarodzeniowego

22 grudnia (niedziela) – od 10.00 do 18.00

13.30 – Gotowanie z Michałem Bałazym.

15.00 – Wigilia miejska dla mieszkańców.

15.15 – Występ zespołu ADAGIO.

16.00 – Zdjęcia z Mikołajem, Elfami i Śnieżynką.

16.30 – Występ orkiestry KURCBEND.