Poniedziałek, 28 października 2024

imieniny: Szymona, Tadeusza, Judy

RSS

Ekspres do kawy (gastronomia) – co warto wiedzieć?

25.10.2024 16:00 | 0 komentarzy | MK

Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Miliony osób codziennie zaczynają od niej dzień. Zawarta w kawie kofeina potrafi pobudzić do działania, jednak jest ona ceniona również za swoje walory smakowe, a nie tylko za wspomaganie energii. Jest jednym z symboli kawiarni i miejsc publicznych, w których możemy się posilić. Do jej przygotowania potrzebny jest porządny ekspres. Czym się charakteryzują profesjonalne ekspresy do kawy? Czym się kierować przy jego wyborze?

Ekspres do kawy (gastronomia) – co warto wiedzieć?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
  1. Czym się kierować przy wyborze ekspresu?
  2. Jakie zalety ma automatyczny ekspres?
  3. Profesjonalny ekspres do kawy (gastronomia) – w jakich miejscach zazwyczaj jest używany?
  4. Kawa do ekspresu – podstawowe informacje

Automatyczny ekspres ciśnieniowy to urządzenie, dzięki któremu można szybko i łatwo przygotować aromatyczną kawę.

Czym się kierować przy wyborze ekspresu?

W sklepach mamy bogaty wybór ekspresów do kawy. Istotnym kryterium w trakcie wybierania takiego urządzenia jest to, jaki rodzaj napoju lubimy – czy spożywamy tylko kawę czarną, czy sięgamy również po kawę z mlekiem? Jeśli jesteś fanem mlecznych kaw, dobrym pomysłem jest rozważenie zakupu ekspresu z funkcją spieniania mleka. Podczas kupna ekspresu rozważ następujące cechy i parametry:

  • moc urządzenia;
  • szybkość i pojemność;
  • ciśnienie;
  • automatyczne czyszczenie;
  • wbudowany młynek;
  • wybór kaw;
  • system spieniania mleka.

Ekspres do kawy do małej gastronomii nie musi być dwugrupowy, dlatego w tym przypadku dobrze sprawdzą się urządzenia kolbowe (najlepiej półautomatyczne). W tego typu ekspresie zazwyczaj mielenie i dokręcanie kolby jest wykonywane ręcznie, a sam proces parzenia kawy odbywa się przy użyciu jednego przycisku.

Już 15 barów jest zadowalającą wartością. Wyższe ciśnienie pozwoli bardziej skutecznie wydobywać z ziaren smak oraz aromat, dlatego jeśli jesteś prawdziwym smakoszem i chcesz uzyskać maksimum smaku, dobrym wyborem będzie ekspres, który zapewnia ciśnienie 19 lub 20 barów.

Jakie zalety ma automatyczny ekspres?

Każdy szanujący się lokal ma ekspres do kawy. Gastronomia cukiernicza tak naprawdę nie może się obejść bez kawy, a co za tym idzie, jakościowego ekspresu do jej zaparzania.

Profesjonalny ekspres do kawy powinien odznaczać się wysoką jakością, która gwarantuje długi czas eksploatacji, łatwość czyszczenia oraz szybki czas parzenia. Poręczne przelewowe modele są wygodne w użytkowaniu, a ich budowa pozwala przygotować większą ilość napoju w trakcie jednego parzenia. Są to też dość niedrogie produkty dobrze sprawdzające w standardowych lokalach gastronomicznych. Natomiast modele automatyczne są bardzo wygodne w użytkowaniu i nie wymagają dużej ingerencji w proces zaparzania. Wystarczy, że uruchomimy ekspres i wybierzemy tryb pracy, a następnie poczekamy na odbiór gotowego napoju.

Kawa do ekspresu – podstawowe informacje

Większość ekspresów do kawy zapewnia możliwość skorzystania z kawy w ziarnach albo mielonej. Świeżo mielona przez ekspres kawa oznacza bardzo aromatyczny napój. Najlepiej do parzenia w ekspresie nadają się kawy, które nie są mocno palone i ziarniste kawy niearomatyzowane. Natomiast kawy sztucznie aromatyzowane są tłuste i mogą nawet spowodować uszkodzenie młynka w urządzeniu. Najlepszy aromat kawy można uzyskać jedynie ze świeżo palonych ziaren.

Materiał zewnętrzny