Czym są polifenole i gdzie można je znaleźć?
Polifenole, czyli aktywne biologicznie związki roślinne znajdujące się w żywności, wykazują szereg właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wśród nich istotne miejsce zajmują antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, jak również przeciwwirusowe. Sprawdźmy, gdzie ich szukać.
Czym są polifenole?
Mówiąc o polifenolach należy skupić się na występujących w żywności związkach organicznych z grupy fenoli pochodzenia roślinnego. Pełnią one bardzo ważną funkcję - a dokładniej sensoryczną. Co to oznacza w praktyce? Otóż to, że to właśnie dzięki nim czujemy np. charakterystyczny smak kawy czy też dostrzegamy ciemną barwę jagód.
Wysoka zawartość polifenoli znajduje się zwłaszcza w owocach i warzywach. Chronią je przed promieniowaniem UV, a ponadto rozwojem bakterii i grzybów oraz działaniem owadów.
Wśród niewątpliwych zalet polifenoli należy również wymienić właściwości korzystne dla naszego organizmu. Warto wiedzieć, że naukowcy doszli już do odkrycia około 8 tysięcy polifenoli. Sprawdźmy więc, co dobrego robią dla naszego zdrowia.
Właściwości polifenoli
Polifenole powszechnie znane są ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Warto dostarczać je naszemu organizmowi wraz z dietą - wszystko po to, aby skutecznie zwalczać wolne rodniki. Ich nadmiar powoduje m.in. powstawanie stanów zapalnych, a w niektórych przypadkach może przyczyniać się do rozwoju nowotworów.
Polifenole stanowią bardzo duże wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego. W dużej mierze wpływają na zmniejszenie ryzyka m.in. choroby niedokrwiennej serca, poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ponadto flawonoidy należące do grupy polifenoli obniżają stres oksydacyjny, jak również zmniejszają ciśnienie krwi. Nie bez znaczenia pozostaje również to, że zapobiegają uszkodzeniom narządów.
Należy także podkreślić działanie antybakteryjne polifenoli, a dokładniej flawonoidów. Są więc bardzo mocną bronią w walce z zakażeniami przewodu pokarmowego, jak również układu moczowego. W grupie flawonoidów największym działaniem przeciwbakteryjnym wykazują się antocyjany. Warto również mieć na uwadze, że polifenole zawarte w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego wykazują się skutecznością w zwalczaniu wirusów.
Z dobroczynnych właściwości polifenoli powinny skorzystać osoby, które zmagają się np. z atopowym zapaleniem skóry czy też okresowym nieżytem nosa. Związki te przyczyniają się do zahamowania uwalniania histaminy, a w dodatku powstrzymują syntezę interleukin IL-13 i IL-4.
Polifenole to także duże wsparcie dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto bowiem pamiętać o tym, że zwiększona masa ciała może mieć swoje podłoże m.in. w indulinooporności czy też stanach zapalnych w organizmie. Związki te jako silne antyoksydanty skutecznie je zwalczają, a co za tym idzie, pomagają w odchudzaniu. Ponadto najczęściej są one obecne w zdrowych produktach spożywczych, które są ogromnym wsparciem w tym procesie.
Polifenole - w jakich produktach ich szukać?
Jak już wspomnieliśmy, polifenole znajdują się w żywności pochodzenia roślinnego. Znajdziemy je więc w owocach, warzywach, roślinach zbożowych, nasionach roślin strączkowych czy też napojach owocowych, kakao, kawie i herbacie (zwłaszcza zielonej). Do tego dochodzą również oleje roślinne. Warto wiedzieć, że cennym źródłem polifenoli jest oliwa z oliwek. Ponadto znajdziemy je również m.in, w sezamie czy też liofilizowanych owocach.
Skupiając się na poszczególnych grupach polifenoli wyróżniamy:
- izoflawony – warzywa strączkowe, soja, produkty sojowe,
- aglikony – owoce cytrusowe,
- flawony - pietruszka, owoce cytrusowe, mięta,
- flawonole - brokuły, jabłka, czarna herbata,
- antocyjanidyny - bakłażan, kapusta, rzodkiewka, wiśnie,
- kwasy fenolowe – kawa,
- lignany – siemię lniane.
Oliwa polifenolowa - dlaczego warto po nią sięgnąć?
Oliwa z oliwek extra virgin to cenne źródło polifenoli. Warto jednak wiedzieć, że na rynku dostępne są również rodzaje tego produktu, które zawierają ich jeszcze większe ilości. W praktyce mowa o oliwie wysokopolifenolowej, która w swoim składzie posiada nawet 650 mg/kg przeciwutleniaczy.
Przy wyborze należy sprawdzić, jakie związki z grupy polifenoli znajdują się najwyżej na liście składników odżywczych pod względem zawartości. Wyznacznikiem jakości może być tutaj zarówno obecność lignanów, jak również oleuropeiny.
Oliwa polifenolowa to bardzo dobry sposóba urozmaicenie swojej codziennej diety. Nie dość, że wyróżnia się wyrazistym smakiem i aromatem, który podkreśla charakter wielu dań, to w dodatku działa z korzyścią dla naszego zdrowia.
Jej regularne spożywanie to skutecznie opóźnia procesy starzenia. Ponadto przyczynia się do długowieczności, która wynika ze skutecznej ochrony przed chorobami - również tymi cywilizacyjnymi. Nie bez znaczenia pozostaje również wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3, -6 i -9, które regulują poziom cholesterolu we krwi.
Warto także podkreślić rolę witaminy E w oliwie wysokopolifenolowej, która wzmacnia jej działanie antyoksydacyjne.
Materiał zewnętrzny
Najnowsze komentarze