Medycyna z krajów Dalekiego Wschodu i jej holistyczne podejście do człowieka
Daleki Wschód może pochwalić się ciekawą historią i serią odkryć, które na zawsze zmieniły spojrzenie na wiele dziedzin nauki, w tym medycynę. Dla Chińczyków medycyna wiąże się z filozofią życia w równowadze. Człowiek chory to ten, u którego panuje dysharmonia, zaś ta związana jest z przewagą jednego z dwóch elementów: Yin oraz Yang. Yin to element żeński, łagodny i współodczuwający, zaś Yang to część męska, silna i twórcza. Mieszkańcy Azji przykładają szczególną uwagę do dbania o swoje Chi, które rozumie się jako energię życia i zdrowia. Ludzki organizm postrzegany jest jako wypełniony energią życiową mikrokosmos, zaś Chi daje siłę i jest symbolem wszystkich form istnienia – myśli, odczuć, ciała, krwi, a także życia zewnętrznego i wewnętrznego. Prawidłowe krążenie Chi w ciele to jeden z podstawowych nurtów zdrowia – oznacza ono również równowagę między siłami Yin i Yang. Według chińskich wierzeń, życie człowieka to seria napięć między tymi siłami i stałe dążenie do upragnionego zdrowia – harmonii.
Dieta w medycynie chińskiej jako remedium na dysharmonię
Medycyna chińska dotyczy wszystkich sfer życia, a za jedną z najważniejszych uznaje się dietę. Według osób wierzących w sprawczą moc medycyny chińskiej, jadłospis powinien składać się kolejno z 40% warzyw i owoców, 40% produktów zbożowych i 20% produktów mięsnych, nabiałowych. Sporządzanie potraw odbywa się z zachowaniem określonych zasad, zaś sama medycyna dzieli wszystkie pokarmy na pięć rodzajów – gorące, ciepłe, neutralne, wychładzające i zimne. Najbardziej wartościowe są pokarmy neutralne, do których należy między innymi fasola szparagowa, brązowy ryż, buraki, łosoś, rodzynki czy mleko. Nadmiar produktów gorących (kawa, masło, wędzone ryby, curry, chilli, pieprz) lub zimnych (lody, sałata, banany, mięso kaczki) może przyczynić się do zaburzenia równowagi energii Chi, dlatego powinny one występować w równych porcjach. Balansem są zaś posiłki ciepłe (ser, ziemniaki, kurczak, wołowina) i wychładzające. Oprócz podziału na pięć rodzajów, w medycynie chińskiej stosuje się też podział na pięć smaków, które mają wpływ na funkcjonowanie poszczególnych narządów w ludzkim ciele. Są to smaki:
- ostre (dziczyzna, owies, ryż, chili) → działają niekorzystnie na płuca i jelito grube;
- słodkie (owoce, miód, mleko, wołowina, kurczak) → działają korzystnie na śledzionę i żołądek;
- gorzkie (szparagi, kasza gryczana, brokuły) → wspomagają regulację trawienia;
- słone (owoce morza, ryby, sól, wieprzowina) → działają moczopędnie;
- kwaśne (ocet winny, cytryna, pszenica) → są niekorzystne dla wątroby i pęcherzyka żółciowego.
W diecie należy być ostrożnym i umiejętnie równoważyć wymienione produkty. Istotą osiągnięcia równowagi jest przygotowanie posiłków bazując między innymi na ich energii oraz wsłuchiwaniu się w wymagania własnego organizmu.
Rola akupunktury w medycynie chińskiej – dla kogo jest ten zabieg?
Metodą odzyskania równowagi i energii Chi jest także akupunktura, dziś zaliczana do metod leczniczych alternatywnych i komplementarnych. Według tradycyjnej medycyny, prawidłowa stymulacja punktów pomaga odblokować zaburzony przepływ energii, stymulując przy tym proces zdrowienia oraz poziom dobrostanu. Zgodnie z badaniami prowadzonymi przez certyfikowanych ekspertów medycyny konwencjonalnej, wkłucie igły uruchamia u człowieka systemy przeciwbólowe i wzmacnia ich działanie. Stosowanie akupunktury i diety chińskiej aż do dzisiaj świadczy o skuteczności samego leczenia. HERBASOL – akupunktura pomaga osobom cierpiącym na bóle głowy, bezsenność, przewlekły stres oraz zespół jelita drażliwego. Należy jednak pamiętać, że medycyna chińska podchodzi do człowieka holistycznie, uwzględniając jego osobiste odczucia i potrzeby. Z tego powodu nie istnieje jeden uniwersalny sposób leczenia – warto więc przed zabiegiem czy zmianą diety ustalić to ze specjalistą.
Materiał zewnętrzny
Najnowsze komentarze