Piątek, 15 listopada 2024

imieniny: Alberta, Leopolda, Odalii

RSS

Gdzie odkryć sekrety smaku Italii? Spróbujcie w Trattorii Pizzerii Basta Cosi!

31.08.2022 14:49 | 0 komentarzy | MK

Fakty są niepodważalne: Polacy kochają pizzę. Gdy tylko pomyślimy o tym złotym placku kojarzymy go z włoską kuchnią, podczas gdy ma ona do zaoferowania o wiele, wiele więcej! Jakich jeszcze smaków ze słonecznego południa warto skosztować i gdzie spotkać się ze słynnym włoskim „dolce vita” będąc… w Żorach?

Gdzie odkryć sekrety smaku Italii? Spróbujcie w Trattorii Pizzerii Basta Cosi!
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Basta Cosi – włoska trattoria i pizzeria w jednym!

Co znaczy ”basta cosi”? – to jedno z pytań, które zadajemy sobie odwiedzając to miejsce po raz pierwszy. Otóż w języku włoskim oznacza mniej więcej „tyle wystarczy”. Ale w przypadku pizzerii Basta Cosi, w jej nazwie ukrywa się przesłanie, które jest niejako kwintesencją ich podejścia do włoskiej kuchni. Smak, zapach, pasja  - te trzy słowa zdaniem właściciela Konrada Janikowskiego, obrazują to co najważniejsze w kuchni mieszkańców półwyspu apenińskiego. Smak i zapach, bo wydobywany jest z oryginalnych włoskich składników i przepisów, pochodzących z rozmaitych zakątków tego zróżnicowanego kulturowo i klimatycznie kraju. Pasja do gotowania, by stworzyć czas i miejsce, gdzie możesz celebrować wspólne chwile w gronie znajomych, na randce czy rodzinnym spotkaniu. W Basta Cosi tyle wystarczy, by podobnie jak w słonecznej Italii, każdy posiłek był małą okazją do świętowania.

Zacznijmy jednak od początku.

Początki tej niedużej restauracji nie należały do najłatwiejszych. Otwarcie lokalu zaplanowane było na wiosnę 2020. Niestety pandemia Covid-19 pokrzyżowała plany właściciela i skomplikowała sprawy związane z otwarciem lokalu. Jednak po paru miesiącach oczekiwania, w wakacje pierwsi goście Trattoria Pizzeria Basta Cosi, mogli skosztować prawdziwej włoskiej pizzy oraz dań inspirowanych przepisami rodem ze słonecznej Italii. Zaskakująco szybko miejsce zaskarbiło sobie sympatię mieszkańców miasta Żory i okolic. Nie przeszkodziły temu ograniczenia spowodowane pandemią ani mało znana na początku działalności lokalizacja pizzerii na osiedlu Władysława Sikorskiego, a więc z dala od centrum miasta. Bez wątpienia oprócz wysokiej jakości kuchni przyczyniło się do tego klimatyczne wnętrze trattorii. Sprawia ono, że mile spędzicie tutaj czas, organizując wypad z przyjaciółmi, romantyczną kolację we dwoje czy rodzinny obiad. Lokal wyróżnia niesztampowa, industrialna aranżacja, a w sezonie letnim dostępny jest też ogródek. Basta Cosi swoim gościom oferuje doskonały smak, profesjonalną obsługę i swobodę. Tu poczujecie „La dolce vita” – ducha włoskich wieczorów, spotkań z przyjaciółmi, niespiesznych rozmów przy jedzeniu i kieliszku prosecco.

Włoska pizza? Tylko w Basta Cosi!

Wysokogatunkowa mieszanka mąk, drożdże i dodatki prosto z malowniczej Italii – oto sekret pizzy wypiekanej w pięknym, miedzianym piecu w Basta Cosi. Pieca nie byle jakiego, bo posiadającego certyfikat APN - Associazione Pizzaiuoli Napoletani, włoskiego stowarzyszenia, którego zadaniem jest m.in. ochrona autentycznego rzemiosła pizzy neapolitańskiej, poprzez zachowanie sztuki wyrabiania i wypieku. Samo ciasto na pizzę przygotowywane jest dzień wcześniej, tak by tzw. „garowanie” zapewniło drożdżom czas na wyrośniecie i nadanie ciastu odpowiedniej struktury. Wracając do pizzy, cały proces tworzenia możecie obserwować osobiście. Na Waszych oczach pizzaiolo formuje placek, dodaje składników i wypieka go w temperaturze ok. 400 stopni. Te wszystkie zabiegi gwarantują, że pizza, która wyląduje na Waszym talerzu jest chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku.

Jakie kompozycje smakowe czekają na miłośników włoskiej pizzy, odwiedzających opisywaną pizzerie? Basta Cosi stawia na oryginalne włoskie podejście, czyli cienkie ciasto i składniki wierne oryginalnym przepisom. Sos pomidorowy powstaje na bazie włoskich pomidorów pelati, a ser, bez którego pizza nie istnieje, to mozzarella fior di late. Mamy do wyboru dwa rodzaje pizzy: bianca i rossa. Różnica między nimi dotyczy stosowanego sosu, w biance jest to sos biały, najczęściej oparty na śmietanie, a w rosa jest to sos pomidorowy.

Jedną z 17 dostępnych w pizzerii rodzajów, a cieszącą się największym uznaniem pizzożerców jest pizza Basta Cosi, gdzie oprócz wyżej opisanego sosu i mozzarelli znajdziecie długo dojrzewającą, aromatyczną szynkę parmeńską, ser grana padano i rukole. Miłośnicy ostrzejszych doznań znjadą również coś dla siebie. Pizza Diavola to pierwsza z propozycji podawana z spianatą piccante, włoskim salami przyprawionym papryczką chilli. Kolejna to pizza Milano, gdzie do salami milano pochodzącego z Lombardii dodany jest ser gorgonzola i suszone papryczki peperoncino. W tej ostatniej to Wy decydujecie, ile papryczek wyląduje na Waszym placku.

Pizza dla poszukujących oryginalnych doznań smakowych to z pewnością Bufalina. Jej głównym składnikiem jest Mozzarella di Bufala Campana, która produkowana jest z pełnotłustego mleka bawolego. Ser ten otrzymał certyfikat DOP, który gwarantuje pochodzenie zarówno produktu końcowego, jak i surowców z danego określnego regionu. W tym przypadku jest to Kampania.

Bardzo ciekawymi smakowo pizzami z rodzaju bianca są Carbonara i Dama Bianca. Pierwsza polewana jest białym sosem śmietanowym z dodatkiem: włoskiego boczku, serów pecorino i grana padano oraz czerwonej cebuli i czosnku. Do drugiej odpowiednio wcześniej przygotowywany jest sos fraiche łączony z sosem truflowym. Całości dopełnia włoska szynka cotto, suszone pomidory i rukola.

Wymienione powyżej kompozycje oraz pozostałe warianty dostępne są w menu restauracji na stronie www.bastacosi.pl lub fanpage facebook @bastacosipizzeria. Wszystkich można spróbować zarówno na miejscu, jak i skorzystać z wygodnej opcji, jaką jest pizza na dowóz.

Tu zaczyna się Twoja kulinarna podróż.

Różnorodność kuchni włoskiej otwiera przed nami wiele możliwości kulinarnych. Dlatego w Basta Cosi znajdziecie również wszelkiego rodzaju pasty, czyli makarony  takie jak spaghetti, penne, tagliatelle. Podawane  z sosem - od pomidorowego, poprzez boloński, arrabiatę, puttanescę, marinarę, napoli, carbonarę, aż po pesto i wiele innych rodzajów. Italia to również chrupiące sałaty, które pomogą zadbać o nienaganną sylwetkę. Świeże, oryginalne składniki komponują się idealnie z kremem balsamicznym czy aromatycznym vinegrette. Zabiegi te podkreślają doznania smakowe lekkich, dietetycznych sałatek. Nie obędzie się więc bez legendarnej sałatki z sosem cezar na bazie anchois podawnej z lekkim kurczakiem souse-vide. Inne klasyczne włoskie kompozycje, które możesz tu spotkać to połączenia aromatycznej szynki prosciutto, sera mozzarella, oliwek, charakternego grana-padano, suszonych w pełnym słońcu pomidorów z sosami na bazie oliwy i świeżych ziół. Sałatki podaje się zwykle z focaccią, wypiekaną na miejscu w trattori. Wśród włoskich potraw znajdziemy także gnocchi przypominające polskie kopytka. Gnocchi to również rękodzieło kucharzy z Basta Cosi, którzy tworzą oryginalne połączenia na przykład z serem grogonzola czy pstrągiem tęczowym. Kolejne włoskie klasyki serwowane tutaj to  risotto, ravioli – włoskie pierożki z różnymi nadzieniami oraz wyśmienite desery z tiramisu i panna cottą na czele.

Czegoś brakuje? No jasne – włoskich win.

Włochy to największy producent wina na świecie. Zróżnicowanie terenu i warunków klimatycznych sprawia, że powstające tu wina zadowolą każde podniebienie. W karcie win Basta Cosi znajdziecie selekcjonowane przez sommelierów wina białe, różowe i czerwone. Rodzajowo półwytrawne, wytrawne, których zadaniem jest „podbicie” smaku potrawy, więc jeżeli macie ochotę na wino do któregoś z zamówionych dań, podpytajcie kelnera, a na pewno pomoże Wam je odpowiednio dobrać. Miłośników włoskiego aperitifu nie zaskoczy obecność Prosecco, które stanowi również nieodzowny składnik wielu wyśmienitych kompozycji barmańskich, takich jak np. Aperol Spritz. Lokal oferuje również ciekawe propozycje drinków specjalnie skomponowane na bazie włoskich alkoholi, grappę i likiery. Dla poszukiwaczy kraftowych wyrobów piwnych dostępne jest piwo pochodzące z minibrowaru Mastri Birrai Umbri mieszczącego się w mieście Perugia. Tam od ponad 200 lat rodzina Farchioni "wydobywa" z ziemi Umbrii wyjątkowe, wyszukane piwa, w których łączy wielowiekową kulturę smaku i tradycji „territori”. Do wyboru: pszeniczne Hoppy Weizen, bursztynowe Amber Ale, jasne Blonde Ale, American Strong Ale.

Czy tyle wystarczy?

Można to pytanie potraktować z przymrużeniem oka. Basta Cosi jak widać robi dużo więcej byście mogli spędzić miły wieczór z przyjaciółmi lub współpracownikami, organizować wspaniałe i niezapomniane przyjęcia i urodziny dla dzieci i najbliższych. Niebanalny urok tego miejsca gwarantuje wspaniałą i klimatyczną atmosferę o każdej porze dnia. Co więcej kuchnia - oryginalne ale także inspirowane włoskimi przepisami dania, sprawiają, że chce się spróbować „la dolce vita” bez konieczności wyjazdu do Włoch. A jeżeli już tam byliście, Basta Cosi z pewnością przywoła Wasze niejedno wspaniałe wspomnienie.

Do zobaczenia w Basta Cosi.

TRATTORIA PIZZERIA BASTA COSI
ul. Bankowa 4a/3  (os. Sikorskiego)
44-244 Żory
tel. 789 270 220

rezerwacje@bastacosi.pl 

instagram: basta_cosi_pizzeria

facebook: bastacosipizzeria

Tekst sponsorowany