Święto wina w Jastrzębiu. Unikatowe trunki i zakąski pojawiły się w Parku Zdrojowym [ZDJĘCIA, LIVE]
20 sierpnia w Parku Zdrojowym w Jastrzębiu-Zdroju odbyło się prawdziwe święto wina. Wydarzenia nie przerwał nawet ulewny deszcz.
Coś dla wielbicieli wina
Wina słodkie czy wytrawne... każdy mógł znaleźć coś odpowiadającego swojemu gustowi. Pomimo ulewnego deszczu degustacja trunków cieszyła się sporym zainteresowaniem. Ciekawość wzbudzało między innymi wino słomkowe, czyli wino produkowane z winogron suszonych. Jeśli któryś z trunków przypadł nam szczególnie do gustu (a raczej wpadł w nasze kubki smakowe) można było na miejscu zakupić całą butelkę.
A do wina deska serów
Do degustacji win dołączyła także degustacja serów - naturalnch, rzemieślniczych kozich i krowich oraz twarożków. Prawdziwą gratką były także sery zagraniczne. I tak oto przed naszymi oczami pojawiła się Gouda zielone pesto, czerwone pesto czy krowia trufla lub owczy z truflą. Czegoś takiego w zwykłych sklepach spożywczych na co dzień się nie widuje.
Impreza nie odbywała się w ciszy. Na scenie zagrał zespół Art Music Trio. O wprowadzenie do świata win (wykład sommeliera, czyli osoby zajmującej się właściwym dopasowaniem wina do danego posiłku. Jest to specjalista w zakresie win – potrafi idealnie opisywać ich smak, kolor, konsystencję czy zapach, a także określić pochodzenie wybranego trunku) zadbał Mariusz Wojciechowski. Swoją prelekcję na temat wina i winiarstwa przedstawił także Marcin Lipski, prezes Cieszyńskiego Szlaku Wina. O serach wykład przeprowadził Bartłomiej Kosiak. Gwiazdą wieczoru była Teresa Werner.