Piątek, 1 listopada 2024

imieniny: Seweryna, Wiktoryny, Warcisława

RSS

NAJLEPSZE POŁĄCZENIE SMAKOWE. Lody z dwóch składników [KULINARIA]

10.07.2022 09:21 | 0 komentarzy | NM

Kto nigdy nie jadł bułki z masłem orzechowym i bananem, ten nie wie co traci. Ten lunch, kiedyś mój ulubiony, zainspirował mnie do zrobienia... deseru.

NAJLEPSZE POŁĄCZENIE SMAKOWE. Lody z dwóch składników [KULINARIA]
Czy zjem pół pudełka tych lodów dziś wieczorem podczas oglądania serialu? Prawdopodobnie.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Lody bananowo-orzechowe

To jest deser dosłownie idealny i piszę to jako osoba, która jest wybredna, jeżeli chodzi o słodkości i rzadko mam ochotę na lody. 

Za to bardzo lubię jeść mrożone owoce, w szczególności banany, truskawki i mango – smakują mi bardziej niż świeże. Nigdy jednak nie myślałam o tym, żeby je zblendować i zrobić z nich lody. Aż do dzisiaj, gdy przypomniałam sobie, jak bardzo lubię połączenie banana i masła orzechowego. 

Lody te są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych krokach.

Przepis

@nowiny_pl Najlepsze lody świata #wakacje ♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay

5 przejrzałych bananów, 

2-3 łyżki masła orzechowego lub więcej, jeżeli nie liczysz kalorii, 

Sposób przygotowania

Banany obieramy ze skórki i przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny (krok kluczowy). Wyciągamy je po tym czasie i blendujemy, tak długo, jak możemy, ale minimum 5-10 minut (krok kluczowy). Następnie dodajemy masło orzechowe i ponownie blendujemy. Gotową masę przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowe.