NAJLEPSZE POŁĄCZENIE SMAKOWE. Lody z dwóch składników [KULINARIA]
Kto nigdy nie jadł bułki z masłem orzechowym i bananem, ten nie wie co traci. Ten lunch, kiedyś mój ulubiony, zainspirował mnie do zrobienia... deseru.
Lody bananowo-orzechowe
To jest deser dosłownie idealny i piszę to jako osoba, która jest wybredna, jeżeli chodzi o słodkości i rzadko mam ochotę na lody.
Za to bardzo lubię jeść mrożone owoce, w szczególności banany, truskawki i mango – smakują mi bardziej niż świeże. Nigdy jednak nie myślałam o tym, żeby je zblendować i zrobić z nich lody. Aż do dzisiaj, gdy przypomniałam sobie, jak bardzo lubię połączenie banana i masła orzechowego.
Lody te są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych krokach.
Przepis
@nowiny_pl Najlepsze lody świata #wakacje ♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay
5 przejrzałych bananów,
2-3 łyżki masła orzechowego lub więcej, jeżeli nie liczysz kalorii,
Sposób przygotowania
Banany obieramy ze skórki i przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny (krok kluczowy). Wyciągamy je po tym czasie i blendujemy, tak długo, jak możemy, ale minimum 5-10 minut (krok kluczowy). Następnie dodajemy masło orzechowe i ponownie blendujemy. Gotową masę przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowe.