Majówkowe przepisy: hot-dog z grilla z domowym sosem amerykańskim
Tak, tak... hot-doga przecież każdy potrafi zrobić. Za to domowy sos amerykański to zupełnie inna sprawa. Zdradzę wam moją tajną recepturę, którą sama odkryłam przypadkiem.
Hot-dog z grilla z domowym sosem amerykańskim
Przyznaję się bez bicia – uwielbiam sosy i dipy. Lubię dodawać je do potraw, próbować nowych i sama tworzyć własne mieszanki.
Pomysł na ten sos zrodził się w momencie, gdy jadłam (oczywiście sojowe!) nuggetsy. Najpierw jadłam je z samą srirachą – powtarzałam to już wiele razy, ale dla osób, które nie wiedzą – uwiebiam ostre. Potem dorzuciłam trochę majonezu, żeby sos był bardziej kremowy. Osobno maczałam jeszcze kąski w musztardzie (tak, jem nuggetsy z musztardą) i jakoś tak wyszło, że smaki się zmieszały.
Okazało się, że ta mieszanka smakuje podobnie do popularnego sosu amerykańskiego. Jedyne, czego brakowało to... no właśnie. To tajny składnik, dowiesz się z przepisu!
Przepis
@nowiny_pl ten tiktok to comic relief całej tej serii
♬ dźwięk oryginalny - nowiny_pl
Składniki
- Bułka do hot-doga,
- wybrana kiełbaska, u mnie oczywiście wegetariańska,
- łyżka majonezu,
- łyżka musztardy,
- pół łyżki sosu sriracha (ja akurat dałam dwie łyżki, ale nie polecam tego osobom o wrażliwym podniebieniu),
- 3-4 starte ogórki konserwowe
Sposób przygotowania:
Kiełbaski grillujemy standardowo, aż zrobią się złociste. Należy pamiętać, by pod koniec dorzucić jeszczę bułki, by lekko się podpiekły. Następnie mieszamy ze sobą srirachę, majonez, musztardę oraz ogórki konserwowe. Powstały sos serwujemy z hot-dogiem. Gotowe.