Piątek, 1 listopada 2024

imieniny: Seweryna, Wiktoryny, Warcisława

RSS

Jak osiągnąć "haute cuisine" w domowej kuchni i sprawić, by nasze dania były zawsze wykwintne?

22.01.2021 12:00 | 0 komentarzy | MK

Spisaliśmy kilka sekretów, którymi zechciał podzielić się  z naszymi czytelnikami Szef Kuchni - Vojtěcha Beseda z Restauracji w Zameczku w Piotrowicach, który karierę kulinarną rozpoczynał w Restauracji Gordona Ramseya w Pradze. 

Jak osiągnąć "haute cuisine" w domowej kuchni i sprawić, by nasze dania były zawsze wykwintne?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

1) Gotuj sezonowo

Produkt w szczytowym momencie lepiej smakuje, ma znacznie więcej walorów zdrowotnych, wspiera lokalnych rolników, przebył mniej kilometrów i często jest tańszy. Jeśli możesz, kupuj owoce i warzywa na targowiskach

2) Użyj swoich zmysłów, aby wybrać zdrowe owoce i warzywa

Użyj oczu i nosa, aby znaleźć najlepsze oferowane produkty. Wybierz pomidory, które są pachnące i nie pomarszczone, awokado wolne od pęknięć i wgnieceń, sałata, która jest chrupiąca, a nie śluzowata, jarmuż o głębokich, małych liściach, kalafior biały z gęsto upakowanymi różyczkami (unikaj kalafiorów żółtych lub kwitnących).

3) Kupuj mięso od lokalnych niezależnych rzeźników

Być może będziesz musiał wydać trochę więcej, ale mięso  dobrej jakości od rzeźnika jest tego warte - zwracaj uwagę na etyczną produkcję żywności oraz to skąd pochodzi. Warto również odwiedzić lokalnego sprzedawcę ryb.

4) Uprawiaj własne zioła

Nie potrzebujesz dostępu do balkonu ani ogrodu, aby uprawiać własne zioła. Możesz zacząć od bazylii lub wyhodować kiełki, aby wykorzystać je jako fantazyjny dodatek.

5) Prawidłowo przechowuj owoce i warzywa

Nie ma sensu inwestować w wartościowe składniki, jeśli nie przechowujesz ich ostrożnie. Możesz być zaskoczony, ile składników nigdy nie powinno być przechowywanych w lodówce, takich jak awokado, czosnek i cebula. Sałatę warto przemyć w zimnej wodzie z odrobiną cukru. Przechowuj ją w pojemniku, który nakryjesz wilgotnym papierowym ręcznikiem. Podobnie owiń zioła i umieść w lodówce. Świeżość zachowają nawet do kilku dni.

6) Opanuj klasyczny sos francuski

Jedną z rzeczy, z których restauracje z „wykwintną kuchnią” cieszą się ogromną popularnością, są sosy, które można łatwo zrobić samemu  w domu. Są to beszamel, velouté, espagnole, sos pomidorowy i holenderski. Opanuj te pięć i stamtąd możesz zrobić zapiekane ziemniaki (z beszamelem), sos kreolowy (z sosem pomidorowym) oraz jajka po benedyktyńsku w sosie béarnaise (z holenderskiego).

7) Dodaj masło

Trzy zasady kuchni francuskiej, uznawanej za najlepszą na świecie, to: po pierwsze masło, po drugie masło, po trzecie - jeszcze więcej masła. Dodane do ciast, kremów czy sosów rzeczywiście nadaje każdemu daniu smak, któremu nie sposób się oprzeć. Sekretem idealnego steka jest na przykład dodanie na patelni kawałka masła i gałązki ziół w połowie smażenia.

8) Doprawiaj i kosztuj w trakcie gotowania

Próbowanie składników podczas gotowania na wolnym ogniu to gwarantowany sposób na wyważone doprawienie i przygotowanie najsmaczniejszego jedzenia.

9) Kup dobrej jakości olej

Używaj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do sosów i winegret, a nie do gotowania. Wyższe temperatury wymagają oleju słonecznikowego lub roślinnego.

10) Zainwestuj w zestaw kuchenny

Świetną prezentację potrawy rozpocznij od nadania składnikom odpowiednich kształtów. Zainwestuj w porządny zestaw ostrych noży, mandolinę, obieraczkę i ręczną tarkę. Możesz nawet raz w roku profesjonalnie ostrzyć noże.

11) Upewnij się, że patelnie są wystarczająco gorące

Czy zdarzyło Ci się zrobić jedzenie i okazało się, że połowa z nich przykleiła się do patelni? Dzieje się tak, ponieważ nie pozwalasz patelni rozgrzać się wystarczająco przed wrzuceniem składników. Pozwól patelni rozgrzać się przez kilka minut przed smażeniem.

12) Zaopatrz swoją kuchnię w kilka wyjątkowych składników

Mżawka octu balsamicznego może nadać potrawie słodko-kwaśne nuty, sardele tworzą wspaniały słony sos, płatki chili dodają potrawom ciepła i charakteru, miód dodaje kwiatowe, słodkie nuty, sok z cytryny równoważy bogate potrawy.

13) Marynuj wszystko

Gotowanie wykwintnej kuchni to dodawanie smaku na każdym etapie, nawet zanim zaczniesz gotować. Nie jest niczym niezwykłym marynowanie mięsa do dwóch dni w celu zmiękczenia i nadania mu smaku. Ale można marynować nie tylko mięso. Dodanie smaku rybom, tofu i warzywom też czyni cuda.

14) Deglasowanie. "Ściągaj" z patelni smak, który pozostał po smażeniu

Specjalna patelnia do glazury pozwala zachować pełne walory smakowe. Usuń smażone warzywa lub zarumienione mięso z patelni, a następnie wlej zimne wino, bulion lub wodę. Ten aromatyczny, zredukowany wywar może być użyty do sosu lub po prostu polany bezpośrednio na danie.

15) Do przygotowania jedwabistych sosów używaj wody z makaronu

Nie wylewaj wody z makaronu, można ją sprytnie wykożystać. Skrobia z makaronu jest świetnym emulgatorem, a dodatkowo pozwoli zagęścić sos, dlatego niektórzy nazywają ją "płynnym złotem"

16) Odłóż skrawki warzyw na zapas

W najlepszych restauracjach nigdy nie zobaczysz skrawków warzyw wyrzucanych do kosza, ale raczej do garnka na zapas. To samo dotyczy kości mięsnych i skórek sera.

17) Spróbuj sous-vide

Sous-vide to klasyczna technika, która pozwala uzyskać idealnie delikatne potrawy. Żywność jest pakowana próżniowo i umieszczana w łaźni wodnej o kontrolowanej temperaturze, aby powoli gotować ją na małym ogniu. Będziesz musiał dużo zainwestować w zestaw, ale naprawdę jest tego wart.

18) Zblanszuj warzywa

Twarde warzywa zamiast gotować blanszuj, aby je zmiękczyć i utrwalić kolor, smak i składniki odżywcze. Po oparzeniu warzyw we wrzątku wyjmij je i zanurz w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.

19) Zakwaszona woda to magia

Aby zapobiec utlenianiu i brązowieniu niektórych warzyw, takich jak awokado, jabłka czy seler zanurz je w zakwaszonej wodzie.  Wystarczy zmieszać wodę i sok z cytryny (lub inny rodzaj kwasu, na przykład sok z limonki lub ocet).

20) Carpaccio to nie tylko mięso

Carpaccio to tradycyjne włoskie danie z cienko pokrojonego surowego mięsa lub ryby podawane jako przystawka. Zrób carpaccio z buraków z mieszanki różnych kolorów, aby uzyskać atrakcyjną wizualnie przystawkę. Alternatywnie, spróbuj kalarepy w cienkich plasterkach marynowanej w soku z limonki, occie balsamicznym, miodzie, oliwie, soli i pieprzu.

21) Zachowaj resztki wina

Gotowanie na winie to jeden ze sposobów na wzmocnienie każdego dania. Dzięki niemu każda potrawa uzyska głęboki i wyrafinowany smak.

22) Spróbuj flambirować

Flambé odnosi się do techniki polegającej na dodawaniu alkoholu do gorącej patelni w celu wywołania wybuchu płomieni, dodającego potrawie bogatego smaku i teatralnego efektu w kuchni.

23) Przygotuj rozpływającą się w ustach konfiturę

Confit oznacza konserwowanie poprzez powolne gotowanie w tłuszczu. Mięso, ryby lub warzywa gotuje się powoli w oleju na małym ogniu, aż będą miękkie.

24) Zaplanuj kompozycję dania

Stwórz potrawę, która urzeka. Na przykład sorbet truskawkowy podawaj z kawałkami bezy wielkości guzika i kropkami śmietany zamiast tradycyjnej bezy pavlova. Ułóż komponenty w nieparzyste grupy (jedną, trzy lub pięć),Układaj makaron, ryż lub puree ziemniaczane w metalowych krążkach, a następnie wyjmij, aby utworzyć wieże, dodaj sos i ułóż resztę komponentów.

25) Do czyszczenia użyj cytryny i świeżej soli

Jeśli kiedykolwiek planowałeś kolację z łososiem lub tilapią, wiesz, jak trudno jest później pozbyć się tego rybiego zapachu. Cytryna z solą to jeden z naturalnych i bezpiecznych sposobów do mycia rąk oraz desek do krojenia po pracy z rybami.

Szef Kuchni Vojtěch Beseda

Bazuje na świeżych składnikach bezpośrednio z ogrodu oraz czerpie z przepisów, które pamięta jako te najsmaczniejsze, które ukształtowały jego obecny gust kulinarny. Zaraz po szkole poszedł zdobywać doświadczenie w Pradze, gdzie rozpoczął pracę w Restauracji „Maze” w Hotelu Hilton pod przewodnictwem jednego z najbardziej rozpoznawalnych Szefów Kuchni na świecie – Gordona Ramseya. Później zdobywał doświadczenie w rodzinnej Karwinie w Restauracji Lázní Darkov, a także w Resorcie Golfowym w pobliskich Ropicach. Ukończył staż za granicą, dzięki któremu miał okazję pracować w 5 gwiazdkowym Hotelu Meliton Portocaras Grant Resort, a także w 4 gwiazdkowym Hotelu Yaliscari Palace.

Czterogwiazdkowy hotel & Restauracja & Wellness w mieście Piotrowice koło Karwiny to zabytkowy obiekt położony tuż przy granicy polsko-czeskiej. Pod koniec XIX wieku był siedzibą baronowej Marie Louise von Wallaresee, ulubionej bratanicy austriackiej cesarzowej Elżbiety, zwanej Sissi. W 2012 roku Zamek przeszedł gruntowny remont. Obecnie właścicielką obiektu jest Jolanta Burkot, która zarządza nim wraz ze swoją prawą ręką Michaelą Smyczek. Kompleks posiada 35 pokoi w budynku głównym oraz Willi Larish, nowoczesne SPA położone w zadbanym parku, stylową restaurację, dużą salę, sale bankietowe, kręgielnię oraz piwnicę winną. Lokalizacja Zámečku Petrovice zapewnia Gościom prywatność i komfort w postaci wyboru wielu usług bezpośrednio na miejscu.

Zapraszamy! 
https://zamecek-petrovice.cz/

Materiał zewnętrzny