środa, 27 listopada 2024

imieniny: Waleriana, Wirgiliusza, Ody

RSS

Nie jedz niczego, czego Twoja prababcia nie uznałaby za jadalne...

10.03.2014 11:42 | 2 komentarze | (q)

Chętnie wracamy do tradycji i zdecydowanie chwalimy swoje – wniosek z Państwa zainteresowania projektem „Smaki pogranicza Morawskich Wrót”, promującego jedzenie, wywodzące się z naszych terenów przygranicznych.

Nie jedz niczego, czego Twoja prababcia nie uznałaby za jadalne...
Na zdjęciu dymfowane aprikołzy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Które potrawy zasługują na miejsce na liście tradycyjnych dań?

Dlatego też bliżej przedstawiamy dania, które chcemy umieścić na wykazie potraw tradycyjnych i wyjaśniamy niektóre nazwy. Może niektóre z dań wrócą do łask w Państwa domach, tym bardziej, że są zdrowe i swojskie. Zachęcamy do dalszego oddawania głosów.

Co kryje się pod niektórymi nazwami?

Dymfowane aprikołzy/prażone jabłka – to nic innego jak popularna w naszych domach zapiekanka piątkowa,  w której jabłka są przekładane namoczoną w jajku i mleku bułką posypywane cukrem i cynamonem. Obecnie podaje się to danie jako deser.

Knedle z szymlyną - również danie bezmięsne serwowane w piątki. Pod nazwą tą kryją się znane na ziemi raciborskiej kluski na parze (knedle)  polewane sosem śliwkowym z dodatkiem śmietany.

Kokotki w cieście – to nic innego jak kawałki młodego ugotowanego kogutka (kurczaka) pieczone na maśle w lanym cieście ( jajko z mąką). Podawane były w lecie-kiedy urosły hodowane od wiosny koguciki; danie to było bardzo smaczne i pożywne i dość szybkie do przygotowania w trakcie prac polowych.

Żur z płucek/podrobów - Jest tanie ale bardzo pożywne! Danie jest trochę pracochłonne dlatego z reguły przygotowywano je na 2 dni – często w okresie sianokosów, okopywania ziemniaków lub żniw, gdy nie było czasu na przygotowywanie normalnych obiadów.

Ciasteczka świąteczne/keksy – to znane wszystkim drobne ciasteczka najczęściej kruche na bazie masła, pięknie ozdabiane z dodatkami takimi jak orzechy, migdały, kokos, dżem i wiele innych. Szczególnie misterne wykonanie można zauważyć u gospodyń  i  kucharek na Ziemi Raciborskiej i Wodzisławskiej. Różnią się od weselnych tym, że te ostatnie są jeszcze bardziej ozdobne i pracochłonne.

Śliszki z serem lub powidłami to rodzaj drobnych lanych kluseczek podawanych z serem lub powidłami. Bardzo szybkie, tanie, smaczne i popularne danie obiadowe w każdym śląskim domu naszej okolicy.

Ścierka/zacierka – to typowa dla Śląska zupa z drobnych klusek (starte zagniecione ciasto z  jajka z mąką) gotowanych na mleku albo na wodzie, była i jest na Śląsku potrawą bardzo popularną. Podawana jest z masłem a smak ma słodko-słonawy. Bardziej gęsta może być podawana jako drugie danie.

Kotłówka z werflajszem – to smakowita potrawa powstała w trakcie świniobicia. Kotłówka to smaczny wywar z mięsa wieprzowego – bulion; zaś werflajsz to wyjęte z gotowania części  wieprzowiny takie jak głowa, podgarle, różne podroby. Te kawałki, można sobie posmakować z musztardą (oby nie za dużo), resztę wykorzystuje się do  wyrobów takich jak salceson-preswurst, leberwurst/leberka lub krupnioki i żymloki.

Szpajza – po polsku „krem”  to wykwintny deser z ubitych jajek z różnymi dodatkami w tym przypadku kakao i rum, usztywniany żelatyną. Bardzo popularny deser podawany zarówno w domach jak i na wystawnych przyjęciach, obecnie w lokalach spotykany rzadko.

Leberka/leberwurst – rodzaj wątrobianki wytwarzanej w trakcie świniobicia. Doskonale przyprawiana była częstym gościem na świeżym chlebie.

Wino z ostrężlic – wino z jeżyn, ciemne słodkie i bardzo smaczne!

 

Pozostałe nazwy powinny być już wszystkim znane.