Raciborski Konkurs Moczki i Kutii
Wszystkich miłośników moczki i kutii zapraszamy do udziału w IV edycji „Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii”, który odbędzie się w piątek 27 grudnia o godzinie 17.00 w „Przystanku Kulturalnym KONIEC ŚWIATA” w Raciborzu przy ulicy Karola Miarki 3a.
Swoje produkty mogą zgłaszać wszyscy mieszkańcy województwa śląskiego i opolskiego, a także zakłady cukiernicze, gastronomiczne i restauracje oraz stowarzyszenia i grupy nieformalne.
Sam czas konkursu to piękne spotkanie świąteczne, gdyż w jego trakcie (obrady jury trwają ok. 2 godzin), z pięknym repertuarem kolędowym wystąpią BABSKI KWARTET oraz CHÓR ŻEŃSKI VIVO działający pod kierownictwem Agnieszki Patalong.
Celem konkursu jest promocja dwóch typowych dla Raciborszczyzny potraw bożonarodzeniowych: moczki - gotowanej w domach o tradycji i historii śląskiej oraz kutii - gotowanej przez mieszkańców ziemi raciborskiej, pochodzących z Kresów Wschodnich; a także ukazanie światu talentu raciborskich kucharek, kucharzy i amatorów kuchni świątecznej oraz integracja międzypokoleniowa i międzykulturowa mieszkańców Raciborszczyzny, poprzez wesołe współzawodnictwo i uczestnictwo w dobrej zabawie świątecznej.
Jury konkursu składać się będzie z przedstawicieli raciborskiej branży gastronomicznej, a także ekspertek z Koła Gospodyń Wiejskich z Tworkowa, Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych z Nędzy i Śląskiego Uniwersytetu III wieku.
Warunkiem przystąpienia do konkursu jest dostarczenie do siedziby organizatora jednego 1-litrowego słoika moczki bądź kutii 27 grudnia od godziny 16.00 do 16.45. Słoik powinien być podpisany w sposób czytelny i trwały (naklejka, napis markerem wodoodpornym itp.)
Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród oraz dyplomów nastąpi około godziny 19.00.
Nagrodą w konkursie jest splendor i chwała! Niemniej jednak organizatorzy przewidują wręczenie dyplomów i symbolicznych nagród rzeczowych dla zwycięzców. Fundatorami w/w nagród są: Urząd Miasta Racibórz oraz raciborskie firmy z branży gastronomicznej i hotelarskiej.