Czwartek, 28 listopada 2024

imieniny: Zdzisława, Lesława, Gościerada

RSS

Włoska uczta w Pogrzebieniu

29.07.2013 16:32 | 0 komentarzy | woj

W ramach wakacyjnych zajęć w świetlicy wiejskiej, pracownice placówki, Edyta Mańka oraz Bożena Stokłosa zorganizowały 15 lipca Dzień Włoski.

Włoska uczta w Pogrzebieniu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Poza ciekawostkami i zdjęciami dotyczącymi Italii, dzieci poznały tajniki przygotowania pizzy. Przy okazji dowiedziały się, że popularną margheritę po raz pierwszy upiekł w 1889 r. neapolski piekarz Rafael Esposito. Wtedy do jego miasta przyjechała królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka. Pizza na jej cześć składała się z pomidorów, sera mozzarella i bazylii – składników, które reprezentowały kolory flagi Italii. W Pogrzebieniu było już bardziej kolorowo. Tu każdy mógł samodzielnie przyrządzić i ozdobić swój placek. Takie zajęcia przyciągnęły pełną świetlicę, choć w Pogrzebieniu mówią, że to norma.

Dzień Włoski okazał się strzałem w dziesiątkę, a panie w świetlicy już myślą o kolejnych zajęciach połączonych z kulinarnymi wycieczkami po Europie i świecie.

(woj)


Przepis na domową pizzę mamy Barbary Machowskiej, bibliotekarki z Pogrzebienia.

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajo, drożdże, szczypta soli, mleko i olej.

Sos: sos do spaghetti lub ketchup z ziołami.

Przygotowanie: najpierw z drożdży i mleka wykonujemy rozczyn. Mąkę łączymy z solą, jajkiem, olejem i mlekiem oraz dodajemy wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy tak aby nie lepiło się do rąk i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Z tak przyrządzonego ciasta formujemy placki pod spód pizzy. Nakładamy na nie cienką warstwę sosu i wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu ciasta nakładamy na wierzch ser i cokolwiek przyjdzie nam do głowy. W Pogrzebieniu do tej mozaiki wykorzystywano dla przykładu: salami, wędlinę, pomidory, pieczarki, paprykę i ananas. Tak przygotowaną pizzę pieczemy tak długo aż brzegi ciasta zaczną się mocno rumienić.