Czwartek, 14 listopada 2024

imieniny: Rogera, Serafina, Agaty

RSS

Żyli długo i szczęśliwie część IV

01.03.2013 11:05 | 6 komentarzy | MK

Dodatek ślubno-weselny - czytaj co tydzień kolejne odcinki i wygraj bon na obrączki o wartości 720 zł! Dziś czwarty odcinek - „Idealne miejsce na wesele - na co zwrócić uwagę?"

Żyli długo i szczęśliwie część IV
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Wybór miejsca na wesele to jedna z najistotniejszych decyzji jakie wypada nam podjąć przed planowanym ślubem. Do najpopularniejszych lokalizacji, sprawdzających się o każdej porze roku i przy każdej pogodzie, nadal należą restauracje. Najbardziej modne trzeba rezerwować nawet z kilkunastomiesięcznym wyprzedzeniem. Dlatego poszukiwania trzeba rozpocząć odpowiednio wcześnie, wspomagając się m.in. internetem, opiniami znajomych oraz finalnie osobistą wizytą pozwalającą na zweryfikowanie zebranych informacji i poczynienie pierwszych ustaleń z menadżerem lub właścicielem lokalu. Przed samym spotkaniem, dobrze jest spisać sobie wszystkie nurtujące nas pytania i w trakcie rozmowy rozwiać wszelkie wątpliwości. Należy także dokładnie zapoznać się z umową, tak aby nie spotkała nas przykra niespodzianka na kilka dni przed, albo w dniu wesela.

KLIMAT
Doznania estetyczne są sprawą zupełnie indywidualną, jednak większość przyszłych małżonków największą uwagę zwraca właśnie na wygląd lokalu. Zarówno zbyt duża sala, jak i zbyt mała nie sprzyjają ucztowaniu ani zabawie. Dobrze jest, żeby goście siedzący przy stole widzieli parkiet do tańca i w każdej chwili mogli ruszyć w wir zabawy. Z myślą o obcasach i komforcie zabawy damskiej części zaproszonych gości warto spojrzeć na podłogę i sprawdzić, czy nie jest przypadkiem śliska. Nie bez znaczenia pozostaje również akustyka naszej sali i oświetlenie (najlepiej gdy nad stołami jest jaśniejsze, natomiast na parkiecie przyciemnione). Jeżeli nie mamy specjalnych pomysłów na dekorację sali, większość miejsc organizujących wesela zapewnia podstawowy wystrój weselny lokalu oraz kompozycje kwiatowe na stoły. W pierwszej rozmowie z menadżerem powinno się dopytać o wyłączność korzystania z restauracji, ponieważ bywa, że lokale, które mają więcej niż jedną salę nie zawsze zdecydują się na zamknięcie całości tylko dla nas.

LICZBA MIEJSC
Niestety często zdarza się, że lokal o wspaniałym klimacie i genialnej kuchni nie jest w stanie pomieścić naszych gości. Są restauracje duże, zdolne pomieścić nawet ponad sto osób, są też malutkie przytulne restauracyjki, w których panuje kameralna i ciepła atmosfera. Dlatego zanim rozpoczniemy poszukiwania warto ustalić planowaną maksymalną liczbę zaproszonych gości. Liczba restauracji w naszym regionie jest tak duża, że każda para z pewnością prędzej czy później trafi na odpowiedni lokal. Jego powierzchnia będzie odgrywała również istotną rolę nie tylko jeśli chodzi o liczbę gości, ale także i o ich rozsadzenie.


LOKALIZACJA
Istotną sprawą jest odległość lokalu od kościoła czy USC. Zbyt odległa lokalizacja wiąże się czasem z zapewnieniem dowozu i odwozu gości, natomiast wesele w centrum skutkuje przeważnie towarzystwem np. gwarnej ulicy. Większość par musi się liczyć również z zapewnieniem noclegów niektórym zaproszonym osobom, dlatego decydujący jest tu wybór lokalu z własną bazą noclegową. Jeśli organizujemy wesele w miesiącach letnich, trzeba zorientować się, czy w pobliżu lokalu znajduje się ogródek, taras czy teren spacerowy. Jeśli przewidujemy obecność dzieci, warto również zwrócić uwagę, czy na miejscu znajdują się jakieś dodatkowe atrakcje jak np. plac zabaw.

KUCHNIA
To czynnik decydujący i najważniejszy. O katastrofie większości przyjęć weselnych najczęściej decyduje niedobre jedzenie i źle dobrana muzyka, dlatego najlepiej gdy jest smacznie i obficie. Każda para nim zdecyduje się na skorzystanie z oferty danej restauracji może łatwo zweryfikować, czy jakość serwowanych potraw i obsługi jej odpowiada. Wystarczy wybrać się do danej restauracji na kolację, a najlepiej dwie w różnych odstępach czasu. Większość restauracji ma w swojej ofercie specjalne pakiety weselne, dlatego też skomponowanie idealnego menu nie powinno stanowić problemu.

OBSŁUGA
W większości restauracji można liczyć na profesjonalną, kompetentną obsługę - szczególnie, jeśli dana restauracja ma dobrą opinię i jest często odwiedzana przez gości. Ponoć jednak „najlepszy kelner to taki, którego nie widać, a potrawy się jednak pojawiają".

KLIMATYZACJA
Luksus na który warto sobie pozwolić zwłaszcza w miesiącach letnich. Przede wszystkim dla komfortu zabawy swojej i swoich gości.

ELASTYCZNOŚĆ
Restauracje przy organizacji wesela bardzo często idą „na rękę" swoim klientom. Narzeczeni mogą negocjować ceny, ale mogą też przekazać część przedślubnych obowiązków na barki lokalu. Dotyczy to szczególnie dekoracji sali i stołów, rozsadzenia gości, wyboru tortu i ciast czy też wyboru i zakupu alkoholu. Jak mówią specjaliści: „Restauracje mają więcej możliwości negocjacji cen, a później zwrotu nieotwartych butelek, dlatego też zdarza się, że w ofercie weselnej alkohol liczony jest od butelki - i to w bardzo preferencyjnych cenach. Pozwala to na faktyczną oszczędność i eliminuje ryzyko, że wódka pozostała po weselu, będzie zalegała w naszej piwnicy w ilościach hurtowych".

POWODZENIA I DO DZIEŁA!

(KC)

Konkurs: WYGRAJ BON NA OBRĄCZKI O WARTOŚCI 720 zł!

Jak wygrać? To bardzo proste.

1. Czytaj regularnie dodatek „Żyli długo i szczęśliwie".
2. Polecaj każdy artykuł na swoim profilu FACEBOOK lub w komentarzach jako zalogowany użytkownik.
3. Wyślij opis swojego wymarzonego ślubu wraz z danymi teleadresowymi na adres k.chwalek@nowiny.pl.
4. Wygraj bon na obrączki o wartości 720 zł ufundowany przez firmę ARTIS.

Czytaj regulamin konkursu >>>

Partnerzy dodatku: