Wszyscy zrobili karpia
Młodzi kucharze z "Ekonomika" ponownie w czołówce
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu: Błażej Kubica i Sylwester Kurkowski, zajęli II miejsce w wojewódzkim konkursie gastronomicznym podczas VI Mistrzostw Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia w Skoczowie. W rywalizacji finałowej, która odbyła się 17 września pokonali drużyny z Krakowa, Wrocławia, Bielska-Białej, Wisły, Cieszyna i Międzyświecia. Ich zadaniem było przygotowanie w ciągu 90 minut 7 porcji dania głównego z dekoracją. Młodzi kucharze z „Ekonomika" serwowali „Roladkę z karpia ze śliwką w akompaniamencie sosu estragonowo-kawiorowego podaną z ziemniakami massenet i galaretką z czerwonej cebuli". Uczniów do konkursu przygotował Krzysztof Zielonka - nauczyciel
przedmiotów zawodowych.
(raj)