Piątek, 27 września 2024

imieniny: Damiana, Amadeusza, Mirabelli

RSS

Polędwica, szynka i golonko z Lubomi najlepsze w Polsce

28.04.2011 15:08 | 42 komentarze | art

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomi zdobył najwyższe laury w Ogólnopolskim Konkursie „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”. 

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

- Wyróżniono naszą szynkę tradycyjną, oscypek drobiowy wędzony, polędwicę wołową wędzoną – opowiada Robert Łukaszczyk z Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyn Janeta. To nie jedyny sukces bo Ernestyn Janeta otrzymał również Puchar Marszałka Śląskiego dla najlepszej firmy śląskiej w tym współzawodnictwie oraz Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Danie gotowe” za golonko pieczone i pierogi z podrobami. - Wyroby były oceniane przez wyspecjalizowany zespół sensoryków, technologów zakładów mięsnych, ludzi nauki, właścicieli hurtowni, przedstawicieli firm współpracujących z przemysłem mięsnym. Przewodniczącym kapituły oceniającej był profesor Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – dodaje Łukaszczyk.

Konkurs organizowany był przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego i ogólnopolskich stowarzyszeń branży mięsnej. Przedsięwzięcie skierowane jest do zakładów branży mięsnej. Celem konkursów jest wyłonienie najlepszych producentów wędlin, którzy wytwarzają według sprawdzonych i starych receptur. Poznański konkurs jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów tego rodzaju w Polsce.

 

(art)