- Jastrzębie-Zdrój
- Pszów
- Racibórz
- Radlin
- Region
- Rybnik
- Rydułtowy
- Wodzisław Śląski
- Kędzierzyn-Koźle
- Powiat głubczycki
- Powiat raciborski
- Powiat rybnicki
- Powiat wodzisławski
- Prudnik
- Rudnik
- Wiadomości
- AgroNowiny
- Konsument
- Wiadomości
Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki kontroli jakości przekąsek słonych. Kontrola przeprowadzona została w II kwartale 2024 roku w 30 zakładach produkcyjnych.
- Podczas kontroli sprawdzaliśmy czy umieszczane na etykietach słonych przekąsek informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Z wyrobów gotowych i surowców pobraliśmy próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowaliśmy cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów. Produktami priorytetowymi były: przekąski kukurydziane (np. chrupki, popcorn, pałeczki), w tym oznakowane jako wolne od GMO oraz inne przekąski zbożowe (np. krakersy, precle, paluszki). Kontrola przeprowadzona została w II kwartale 2024 roku w 30 zakładach produkcyjnych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach (43,3% skontrolowanych) - informuje IJHARS.
Cechy organoleptyczne
Inspekcja skontrolowała 22 partie towarów. Nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie.
Cechy fizykochemiczne. Brak GMO
- Kontrolą objęto 44 partie. Nieprawidłowości wykazano w 5 partiach (12,5%). Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu i soli w odniesieniu do wartości deklarowanych w wartości odżywczej. W ramach przebadanych w laboratorium wszystkich partii, próbki pobrane z 18 partii przekąsek kukurydzianych i surowców poddano badaniom w kierunku wykrycia GMO. W przebadanych próbkach nie stwierdzono GMO - informuje w komunikacie IJHARS.
Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 56 partii, z czego 12 zakwestionowano (21,4%).
Stwierdzono m. in.:
- podanie w wykazie składników „mleko w proszku”, podczas gdy zastosowano „preparat mleczno-tłuszczowy” zawierający w składzie tłuszcz palmowy,
- stosowanie znaku „Produkt polski”, podczas gdy w procesie produkcji użyto składniki niepochodzące z Polski, np. olej słonecznikowy z Niemiec i cebulę z Indii,
- podanie komunikatu o obniżonej zawartości glutenu, przy braku dowodów potwierdzających możliwość zastosowania tego dobrowolnego oświadczenia przypisującego produktowi szczególne właściwości,
- zastosowanie dla obowiązkowej informacji, jaką jest wartość odżywcza, czcionki mniejszej niż 1,2 mm.
Zastosowane sankcje
- W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 2 kary pieniężne, wydali 5 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania, nałożyli 6 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne. Dodatkowo wydali 6 zaleceń pokontrolnych. Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie - informuje IJHARS.
Uwagi dla konsumenta
Kupując słone przekąski należy zwrócić uwagę, że:
- Każda informacja zamieszczona na etykiecie produktu spożywczego musi być prawdziwa i możliwa do zweryfikowania podczas kontroli.
- Żywność oznaczona jako „Produkt polski” musi być produkowana z surowców krajowych.
- Dopuszczalny jest 25% udział surowców pochodzących z innych krajów, pod warunkiem, że nie są one wytwarzane w Polsce, np. pieprz, cynamon itp. Oznaczenie „Produkt polski” jest dobrowolne i nie wymaga rejestracji.
- Nazwy „mleko” nie można używać dla produktów zawierających w swoim składzie tłuszcze roślinne. To samo dotyczy produktów takich jak masło czy jogurt, których nazwy są zarezerwowane dla przetworów mlecznych.
- Obowiązkowe informacje na etykiecie, np. wykaz składników czy wartość odżywcza, muszą być czytelne i podane czcionką o wielkości „x” minimum 1,2 mm.
Źródło:
https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-przekasek-slonych