Poniedziałek, 18 listopada 2024

imieniny: Klaudyny, Romana, Filipiny

RSS

3 godziny temu | 0 komentarzy | FK

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki kontroli jakości przekąsek słonych. Kontrola przeprowadzona została w II kwartale 2024 roku w 30 zakładach produkcyjnych. 

Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.
- W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 2 kary pieniężne, wydali 5 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania, nałożyli 6 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne. Dodatkowo wydali 6 zaleceń pokontrolnych. Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie - informuje IJHARS.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

- Podczas kontroli sprawdzaliśmy czy umieszczane na etykietach słonych przekąsek informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Z wyrobów gotowych i surowców pobraliśmy próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowaliśmy cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów. Produktami priorytetowymi były: przekąski kukurydziane (np. chrupki, popcorn, pałeczki), w tym oznakowane jako wolne od GMO oraz inne przekąski zbożowe (np. krakersy, precle, paluszki). Kontrola przeprowadzona została w II kwartale 2024 roku w 30 zakładach produkcyjnych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach (43,3% skontrolowanych) - informuje IJHARS.

Cechy organoleptyczne

Inspekcja skontrolowała 22 partie towarów. Nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie.

Cechy fizykochemiczne. Brak GMO

- Kontrolą objęto 44 partie. Nieprawidłowości wykazano w 5 partiach (12,5%). Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu i soli w odniesieniu do wartości deklarowanych w wartości odżywczej. W ramach przebadanych w laboratorium wszystkich partii, próbki pobrane z 18 partii przekąsek kukurydzianych i surowców poddano badaniom w kierunku wykrycia GMO. W przebadanych próbkach nie stwierdzono GMO - informuje w komunikacie IJHARS.

Znakowanie

W zakresie znakowania sprawdzono 56 partii, z czego 12 zakwestionowano (21,4%).

Stwierdzono m. in.:

  • podanie w wykazie składników „mleko w proszku”, podczas gdy zastosowano „preparat mleczno-tłuszczowy” zawierający w składzie tłuszcz palmowy,
  • stosowanie znaku „Produkt polski”, podczas gdy w procesie produkcji użyto składniki niepochodzące z Polski, np. olej słonecznikowy z Niemiec i cebulę z Indii,
  • podanie komunikatu o obniżonej zawartości glutenu, przy braku dowodów potwierdzających możliwość zastosowania tego dobrowolnego oświadczenia przypisującego produktowi szczególne właściwości,
  • zastosowanie dla obowiązkowej informacji, jaką jest wartość odżywcza, czcionki mniejszej niż 1,2 mm.

Zastosowane sankcje

- W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 2 kary pieniężne, wydali 5 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania, nałożyli 6 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne. Dodatkowo wydali 6 zaleceń pokontrolnych. Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie - informuje IJHARS.

Uwagi dla konsumenta

Kupując słone przekąski należy zwrócić uwagę, że:

  • Każda informacja zamieszczona na etykiecie produktu spożywczego musi być prawdziwa i możliwa do zweryfikowania podczas kontroli.
  • Żywność oznaczona jako „Produkt polski” musi być produkowana z surowców krajowych.
  • Dopuszczalny jest 25% udział surowców pochodzących z innych krajów, pod warunkiem, że nie są one wytwarzane w Polsce, np. pieprz, cynamon itp. Oznaczenie „Produkt polski” jest dobrowolne i nie wymaga rejestracji.
  • Nazwy „mleko” nie można używać dla produktów zawierających w swoim składzie tłuszcze roślinne. To samo dotyczy produktów takich jak masło czy jogurt, których nazwy są zarezerwowane dla przetworów mlecznych.
  • Obowiązkowe informacje na etykiecie, np. wykaz składników czy wartość odżywcza, muszą być czytelne i podane czcionką o wielkości „x” minimum 1,2 mm.

Źródło:

https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-przekasek-slonych